Roestig keukenmes, moet het weggegooid worden?

Janine image
door Janine

02 Oktober 2023

Roestig keukenmes, moet het weggegooid worden?
Advertisement

Is je mes roestig en weet je niet of je het moet weggooien? In dit artikel zullen we ontdekken of er echt effectieve methoden zijn om roest te verwijderen en het er weer als nieuw uit te laten zien, of dat het beter is om het weg te gooien en een nieuwe te kopen.

via Made in Cookware

Waarom roesten messen?

Waarom ontstaat er roest op messen? Op het moment dat je dit opmerkt op de messen, maar ook op ander metalen gereedschap dat je in huis hebt, vraag je je misschien af ​​of het de moeite waard is om ze schoon te maken of dat het beter is om een nieuwe aan te schaffen. Messen komen, in tegenstelling tot andere gereedschappen die kunnen roesten, vaak in contact met ons voedsel, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat ze nog goed blijven.

Roest ontstaat wanneer het ijzer of staal waarvan ze zijn gemaakt, oxideert door vocht en zuurstof. Het gevolg is een chemische reactie waarbij ijzeroxide ontstaat, waardoor er oranje vlekken op het metaal verschijnen. Dit kan ook gebeuren wanneer je het mes gebruikt voor het snijden van voedsel dat zure stoffen bevat, bijvoorbeeld tomaten of citroenen, waarvan het sap een bijtende werking kan hebben als het mes niet onmiddellijk na gebruik wordt gewassen.

Maar bestaat er een remedie tegen dit fenomeen, dat ook eenvoudigweg wordt veroorzaakt door het verstrijken van de tijd en slijtage? Het antwoord is ja en er is er meer dan één!

Hier zijn enkele eenvoudige maar effectieve manieren om roest van je favoriete mes te verwijderen.

Advertisement

1. Citroenzuur en andere bondgenoten van je roestige mes

1. Citroenzuur en andere bondgenoten van je roestige mes

Pexels

Citroen is een perfecte bron voor citroenzuur en een uitstekend middel tegen roest. Je kunt een mengsel van de twee producten maken, of een schijfje citroen snijden en besprenkelen met zuiveringszout en dit vervolgens rechtstreeks op het mes wrijven dat je wilt reinigen: deze bijtende en reinigende mix zorgt ervoor dat de roest in een mum van tijd verdwijnt!

Als alternatief kun je een andere oplossing op basis van citroen gebruiken, maar dan met toegevoegd zout en biscuitgebak. Bestrooi eerst het mes met natrium en pers vervolgens het citroensap rechtstreeks op het met zout besmeurde metaal. Gebruik na ongeveer twee uur de citroenschil en het zachte biscuitgebak op het mes en was af. En het resultaat? Verrassend, nietwaar?

2. Ui

2. Ui

Pixabay

Ui is een ander natuurlijk middel dat je kunt gebruiken voor roestige messen en dat je waarschijnlijk niet eens hoeft te kopen. Hoe gebruik je dit product om messen als nieuw te krijgen? Onder de verbindingen bevinden zich sulfonzuren, en zij zullen degenen zijn die in actie zullen komen in de strijd tegen roest: snijd gewoon de ui, wrijf ermee over het mes en kijk wat er gebeurt. De vlekken verdwijnen vanzelf!

3. Azijn

3. Azijn

Curioctopus

Azijn is een nuttig ingrediënt bij een groot aantal huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden en heeft ook een sterke werking tegen roest die zich op metalen vormt. Om er het beste uit te halen, heb je daarom ook wat afwasmiddel en een spons nodig. Vul een glas azijn, dompel het mes onder en laat het een half uur staan ​​als de roest licht is, wacht anders ongeveer 10 uur. Wrijf nu met de spons en spoel af met afwasmiddel: et voilà, je mes glanst weer!

4. Aarde

4. Aarde

Pixabay

Als je bloempotten in huis, of nog beter, een tuin hebt, kun je de hulp van aarde inroepen. Dit is een ander natuurlijk middel om roest van messen te verwijderen: hoe werkt het? Eenvoudig: steek het mes tot de nodige diepte in de aarde en herhaal het proces ongeveer twintig keer. Eenmaal eruit gehaald en schoongemaakt, zou de roest verdwenen moeten zijn.

Advertisement

5. Aardappelen

5. Aardappelen

Pixabay

Een ander natuurlijk middel betreft een groente die je ongetwijfeld in huis hebt: aardappelen, die samen met natriumbicarbonaat en afwasmiddel de roest die zich op je messen heeft gevormd, kunnen verslaan. Neem er een, snijd hem in tweeën en giet afwasmiddel op het uitgesneden deel. Voeg zout en zuiveringszout toe. Gebruik nu de halve aardappel om krachtig over de messen te wrijven totdat de vlekken vervaagd zijn, spoel vervolgens af en droog af.

Hoe voorkom je dat je mes roest?

Hoe voorkom je dat je mes roest?

Ergu9/Reddit

Om de vorming van roest te voorkomen, is het noodzakelijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Droog je messen na het wassen perfect af en bewaar ze op een droge plaats om vocht te voorkomen.
  • Besprenkel een paar keer per jaar olie op de messen als beschermende en antioxiderende laag.
  • Kies bij voorkeur roestvrijstalen of carbon messen, deze zijn minder gevoelig voor roest.
  • Blijf uit de buurt van sterk zure ingrediënten of reinig bij het snijden direct daarna zorgvuldig.
  • Poets de messen regelmatig om mogelijke roestvorming te voorkomen.

Met deze eenvoudige stappen voorkom je oxidatie van je keukenmessen en wordt roest slechts een herinnering. Nu kunt je je wijden aan het snijden en samenstellen van heerlijke gerechten: wat voor lekkers gaan we klaarmaken?

Advertisement