Als je je haar in de badkamer droogt, moet je weten dat dit verkeerd is: dit is de reden

Janine image
door Janine

12 Oktober 2023

Als je je haar in de badkamer droogt, moet je weten dat dit verkeerd is: dit is de reden
Advertisement

De plaats waar je je haar droogt, is normaal gesproken de badkamer, waar de douche of het bad zich bevindt. Maar wist je dat dit niet de juiste plek in huis is om deze ingreep uit te voeren? Dit is waarom niet.

Advertisement

Je haren wassen en drogen: hoe vaak moet dat gebeuren?

Je haren wassen en drogen: hoe vaak moet dat gebeuren?

Freepik

Na het wassen van je haar is het gebruikelijk om het te drogen met een haardroger: zelfs degenen die het kort dragen gebruiken de warme lucht om hun haar de juiste stijl te geven, dat een vreemde vorm zou kunnen aannemen als het spontaan aan de lucht zou drogen. En dat niet alleen: in de koudere seizoenen, dus in de herfst en de winter, maar ook in het vroege voorjaar, is het altijd een goed idee om het te drogen, waarbij je niet met vochtig haar naar buiten gaat of het aan de lucht laat drogen, aangezien dit tot ongemakken kan leiden, zoals hoofd- of nekpijn.

De frequentie waarmee je je haar wast is variabel en afhankelijk van het haartype, maar ook van de hoofdhuid. Degenen die vet haar hebben en gevoelig zijn voor roos, zijn meestal gedwongen om het om de dag te wassen, terwijl in het geval van droog haar het wassen sporadischer kan zijn. Sommigen slagen er zelfs in om een ​​week lang hun haar niet te wassen, zonder het klassieke “vettige effect” of jeukende gevoel te ervaren. Het is echter het beste om niet te overdrijven, aangezien het te vaak wassen van je haar het risico met zich meebrengt dat je een omgekeerd effect krijgt, dat wil zeggen een overproductie van roos en overtollig talg.

Hoe dan ook, het belangrijkste is om producten te kiezen die geschikt zijn voor jouw haartype, stress te vermijden en tegelijkertijd te proberen het te voeden. Maar wat is na het wassen, de balsem en het droogdeppen van je haar de juiste manier om het te drogen, of beter gezegd: de plek om dat te doen?

Advertisement

Dit is waarom je je haar niet in de badkamer moet drogen

Dit is waarom je je haar niet in de badkamer moet drogen

Freepik

Degenen met fijn haar hebben een voordeel wat betreft het drogen: of dit nu aan de lucht gebeurt of met behulp van een haardroger, het proces zal ongetwijfeld sneller verlopen. Als je haar bijzonder dik en golvend is, kan het natuurlijk drogen zelfs een paar uur duren! Als we weinig tijd hebben om ons haar te drogen, is het belangrijk en nuttig om het juiste compromis te vinden tussen het niet beschadigen ervan en het zo snel mogelijk krijgen van perfect haar. Hoe?

Er is een fout die we allemaal maken en die gaat over de plek waar we ons haar drogen: de badkamer. Dit is in feite absoluut niet de juiste plek voor een snelle, maar vooral voldoening gevende afwerking. Het lijkt misschien vreemd, want hier wassen we ons haar en bewaren we alle producten en hulpmiddelen die nodig zijn voor de verzorging ervan, inclusief de haardroger. Direct na het douchen wordt deze kamer van het huis echter gevuld met vocht, dat niet onmiddellijk zal worden geëlimineerd, vooral als we vermijden de ramen te openen vanwege de kou. Je haar op zo’n vochtige plek drogen is absoluut een tegenstrijdigheid, vind je niet? De stoom vol waterdruppels in de lucht zorgt ervoor dat het veel langer duurt om je haar te drogen, maar dat niet alleen: je haar kan kroezend en onhandelbaar worden, waardoor extra stappen nodig zijn, zoals het gebruik van een stijltang.

Dus wat te doen? Om deze gevolgen te vermijden, kun je je haar in een andere kamer van het huis drogen: je kiest zelf welke, zolang deze maar vrij is van vocht, maar wel warm en perfect droog.

Hoe je je haar verzorgt en zo goed mogelijk droogt

Hoe je je haar verzorgt en zo goed mogelijk droogt

Freepik

Hoe kun je je haar het beste drogen en een benijdenswaardig eindresultaat krijgen? Er zijn enkele stappen die je niet mag overslaan en enkele trucs die je kunt volgen om je haar perfect te maken. Dit zijn ze:

  • Conditioner: dit product heeft tot doel de lengtes te verzachten, te voeden en beter kambaar te maken, maar het dient ook om een beschermende laag op het haar te creëren, nuttig om ze te beschermen tegen afbreken en kroezen te voorkomen. Vergeet deze fundamentele stap niet!
  • Koud water: water op lage temperatuur heeft – zonder te overdrijven – tijdens de spoelfase de voorkeur boven warm water. Als warm water de haarschubben opent en dit de voorkeur heeft voor het gebruik van conditioner, kies dan aan het einde van het wassen een koude straal gedurende ongeveer 30 seconden om ze te sluiten en het haar meer glans te geven.
  • Droogdeppen: droog na het uitspoelen van je haar 70/80% ervan met een microvezeldoekje, die gevoeliger en absorberender is dan andere. Wrijf niet te krachtig over je haar, maar gebruik zachte bewegingen.
  • Ontklittende en hittebeschermende producten: we raden aan om je haar pas te kammen nadat het gedroogd is, vooral als het erg fijn is en gemakkelijk breekt, bij voorkeur met een borstel uitgerust met varkenshaar. In de tussentijd kun je producten aanbrengen om je haar beter kambaar te maken en het te beschermen met een hittebeschermer, die het verwarmingseffect van de haardroger verzacht.
  • Stel de haardroger in: de temperatuur van de haardroger mag nooit op het maximum staan, maar op het minimum, of in ieder geval op het laagst mogelijke maar voor dat doel bruikbare niveau. Een te hoge hitte riskeert het te beschadigen.
  • Afstand en beweging: houd de haardroger tijdens de droogfase minimaal 20 centimeter van je haar verwijderd, om schade door hitte te voorkomen. Houd de luchtstraal bovendien niet te lang op één punt vast, maar beweeg de haardroger en richt deze op verschillende delen van het haar. Als je haar gekruld is, gebruik dan een diffuser om de warmte gelijkmatig te verdelen en kroezen te verminderen.
  • Tijden: je haar niet langer dan de noodzakelijke tijd drogen, en omdat het oneconomisch is in termen van verspilde elektriciteit, stelt het bloot aan volledig onnodige stress.

Hoe verzorg jij je haar?

Advertisement