Waar dient het knopje op de veiligheidsgordel voor? Weinigen weten hoe nuttig het is

Janine image
door Janine

18 September 2023

Waar dient het knopje op de veiligheidsgordel voor? Weinigen weten hoe nuttig het is
Advertisement

Is het je ooit opgevallen dat er een knop op de veiligheidsgordel zit? Niet de rode, rechthoekige waarmee je hem losmaakt, maar een klein rond knopje dat bijna nutteloos en decoratief lijkt. Toch heeft dat kleine stukje plastic zijn precieze functie. Niets van wat wordt geproduceerd is "begaafd of overbodig", alleen kent in de meeste gevallen niemand het gebruik, laat staan ​​het nut ervan.

via motorbiscuit.com

Advertisement

Korte geschiedenis van veiligheidsgordels

Korte geschiedenis van veiligheidsgordels

publicdomainpictures

De bedenker van de veiligheidsgordels heet Nils Bohlin, een medewerker van SAAB die later bij de gerenommeerde autofabrikant Volvo ging werken. Het was precies de ervaring bij SAAB, destijds actief in de luchtvaartsector, die de heer Bohlin op het idee bracht om auto's uit te rusten met een gordel die de veiligheid van de bestuurder en passagiers kan garanderen in geval van sterke vertraging van het voertuig.

In dezelfde periode streefden andere autofabrikanten er meer naar om de interieurs en elementen rond de passagiers van de voertuigen zacht te maken, maar met slechte resultaten voor de veiligheid.

Wat de geschiedenis in is gegaan is het gebaar van Volvo: het patent voor de driepuntsgordel is officieel eigendom van het Zweedse bedrijf, maar werd voor iedereen beschikbaar gesteld zodat meer autofabrikanten hun voertuigen met dit belangrijke element konden uitrusten.

Advertisement

Het mysterieuze knopje

Het mysterieuze knopje

Santeri Viinamäki/Wikimedia

Laten we teruggaan naar het onderwerp: welk doel zal die knop op de veiligheidsgordel ooit dienen? Welnu, het is het eenvoudige en ingenieuze systeem om te voorkomen dat de metalen gesp voortdurend wegglijdt. Op deze manier blijft hij gemakkelijk op zijn plaats, zelfs zonder te kijken, terwijl je de positie op de tast voelt.

Het is ook noodzakelijk om de riem op zijn plaats te houden nadat je deze hebt vastgemaakt. Ongelooflijk toch? Veel functies in een eenvoudig uitsteeksel op de stof.

Het ware nut van deze eenvoudige knop begrijp je waarschijnlijk pas als je in een auto bent gestapt die dit niet heeft! Dan heb je vast wel eens de frustratie ervaren van het eindeloos moeten zoeken naar de gordelsluiting. Het is bewezen: met deze eenvoudige knop kost het correct omdoen van de veiligheidsgordel veel minder tijd.

Soms vergeten we dat dergelijke objecten het resultaat zijn van het werk van ingenieurs en ontwerpers. Niets wordt dus aan het toeval overgelaten, alles heeft zijn doel. En vanaf vandaag weet je er één meer. Dit is slechts een kleine merkwaardigheid, maar het belangrijkste is om te onthouden dat je veiligheidsgordels gebruikt en dat degenen die bij je instappen deze dragen.

Ze lijken misschien ongemakkelijk en vervelend, maar het is een kwestie van gewoonte, een gewoonte die je leven kan redden.

Advertisement