Onderhoud van de vaatwasser: de meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden

Janine image
door Janine

17 September 2023

Onderhoud van de vaatwasser: de meest voorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden
Advertisement

Huishoudelijke apparaten maken het leven gemakkelijker en in veel opzichten is het moeilijk om zonder te doen. Maar ook al zijn ze erg waardevol bij huishoudelijke taken, ze moeten op de juiste manier worden gebruikt. In de praktijk moeten we "hen helpen ons te helpen". Er worden bijvoorbeeld vaak fouten gemaakt bij het gebruik en onderhoud van de vaatwasser.

Begrijpen waar het probleem ligt en hoe je niet elke keer dezelfde fout kunt herhalen, kan echt het verschil maken. Zowel de kwaliteit van het wassen als de kwantiteit van het energieverbruik kunnen veranderen. Bereid je voor, want hieronder zullen we de meest correcte acties aangeven om een ​​lange levensduur van het apparaat, voldoening gevende resultaten en lagere water- en elektriciteitsrekeningen te garanderen.

Advertisement

Het handboek om te besparen

Het handboek om te besparen

wallpaperflare

Het onderhoud van de vaatwasser is een kwestie van kleine dagelijkse handelingen. Hier lees je wat je wel en niet moet doen.

  • Wacht tot hij volledig gevuld is. Net als bij de wasmachine mag de vaatwasser alleen "werken" als hij volgeladen is, om het gebruik van elektriciteit en water te beperken.
  • Gebruik het juiste schoonmaakmiddel. Nee, het ene product is niet zo goed als het andere. Industriële synthetische producten zijn vaak relatief slecht. Kies voor eco-duurzame oplossingen en probeer de juiste hoeveelheid te doseren. Als het te veel is, blijven er resten op de vaat achter, als het te weinig is, wordt het niet schoon genoeg.
  • Plaats het apparaat op de juiste plek. Een van de belangrijkste regels voor het onderhoud van de vaatwasser is dat je hem op de juiste manier in de keuken plaatst. Het is een apparaat dat veel warmte afgeeft als het in werking is. Zet hem dus niet in de buurt van de koelkast.
  • Controleer het verbruik. Het is niet ongebruikelijk dat een product wordt aangeschaft zonder dat je je voldoende informeert over de kenmerken en het energieverbruik ervan. Koop altijd iets dat aan jouw behoeften voldoet, ongeacht merken en reclamecampagnes.
  • Organiseer de inhoud goed. Laten we als voorbeeld de wasmachine nogmaals ter sprake brengen. Je kunt er geen grote hoeveelheden kleding in doen. Hetzelfde geldt voor borden, glazen en bestek. Je moet ze ordelijk plaatsen, zodat de waterstralen en het schoonmaakmiddel overal grondig reinigen.
  • Niet voorwassen. Wat heeft het voor zin om alles met de hand te wassen als je alles in de vaatwasser moet doen? Op deze manier verbruik je alleen maar meer water en doe je moeite om schoon te maken waar het moet worden schoongemaakt.
  • Was alleen afwasbare vaat. Het lijkt misschien een woordspeling, maar het is gewoon de waarheid. Soms wordt zelfs bestek of andere accessoires van materialen die niet geschikt zijn voor hoge temperaturen in de vaatwasser geplaatst. Deze kunnen onder invloed van kokend water schadelijke stoffen vrijgeven.
  • Ken alle programma's: sommige mensen gebruiken alleen het ECO- of snelle programma en negeren de andere programma's: het kiezen van het meest geschikte programma is een manier om de rekening te verlagen en betere resultaten te verkrijgen.

Advertisement

Geen vaatwasser gebruiken? Echt niet!

Geen vaatwasser gebruiken? Echt niet!

Curioctopus

We zijn zo gewend geraakt aan de aanwezigheid van de vaatwasser dat het zonder doen veel meer een nachtmerrie is dan een ongemak: het is een van de duurste huishoudelijke apparaten, dus het is echt de moeite waard om er goed voor te zorgen en de instructies letterlijk te volgen die ervoor zorgen dat hij lang meegaat.

Veel mensen staan ​​niet positief tegenover de vaatwasser omdat ze hem ervan beschuldigen dat hij te veel water verbruikt en verspilt: in plaats daarvan wassen ze de afwas liever met de hand. Dit is echter een onjuiste opvatting, omdat het onderhand algemeen bekend is, en door talloze experimenten en onderzoeken is bewezen, dat de vaatwasser de beste manier is om water te besparen bij het afwassen.

Advertisement