Wat gebeurt er als je je wasgoed na het wassen te lang in de wasmachine laat zitten?

Janine image
door Janine

17 September 2023

Wat gebeurt er als je je wasgoed na het wassen te lang in de wasmachine laat zitten?
Advertisement

Wasgoed in de wasmachine laten liggen is iets wat veel mensen wel eens doen. In veel gevallen gebeurt er niets onaangenaams, maar het mag geen gewoonte worden. Er zijn gezinnen die meerdere wassen per week doen, en zoals bekend is dit een van de apparaten die de meeste energie verbruiken. De strategie om te besparen is daarom om deze onderneming uit te stellen tot de avond of het weekend, wanneer de tarieven gunstiger zijn.

Het voordeel van een wasbeurt op zaterdag- of zondagochtend is dat je de kleding meteen kunt ophangen om te drogen, als je niet de deur uit hoeft en thuis blijft. Maar wat doe je als je een was vergeet op te hangen of niet meteen kunt ophangen?

Advertisement

Wat gebeurt er na een hele nacht?

Wat gebeurt er als je je wasgoed de hele nacht of urenlang in de wasmachine laat liggen? Door de vochtigheid van de kleding en het gebrek aan ventilatie van de gesloten trommel kunnen er schimmels ontstaan ​​die zich op de kleding verspreiden. Je merkt het natuurlijk niet meteen, er zitten geen “groene algen” op je kleding. Je merkt het echter misschien aan de nare geur, die zeker niet geassocieerd wordt met pas gewassen kleding die fris zou moeten ruiken.

Een manier om de schade te beperken is door de deur van de wasmachine na het wassen open te houden, om te voorkomen dat er meer compressie ontstaat dan bij natte stoffen. Houd er rekening mee dat de binnenkant van het apparaat alleen wordt gebruikt om ze te wassen en geen "kluis" is om ze veilig te bewaren.

Advertisement

Wat is de oplossing?

Op dit punt is de oplossing vrij eenvoudig: laat je wasgoed niet te lang in de wasmachine liggen. De truc ligt in de organisatie. Plan de wasbeurten op het moment dat je weet dat je tijd hebt om het eruit te halen en op te hangen om te drogen. Een vergissing of een onverwachte gebeurtenis kan altijd gebeuren. Ruik in dit geval aan enkele kledingstukken.

Als je onmiddellijk ruikt dat er iets mis is, dat wil zeggen dat je een zware en onaangename geur waarneemt, dan is de verstandigste keuze om nog een delicate was te draaien. Dit is beter dan te beseffen dat je een la vol vervilte, beschimmelde kleding hebt met die onmiskenbare vochtige geur.

Een andere reden om te voorkomen dat je wasgoed in de wasmachine blijft liggen

Een ander ongemak dat kan optreden als kleding te lang in de wasmachine blijft liggen, betreft strijken: de kleding kan in de trommel enigszins uitdrogen als ze allemaal samengedrukt en gevouwen zijn. De kreuken kunnen in de kleding blijven zitten en als je wilt strijken, kan het erg moeilijk zijn om ze te verwijderen.

Advertisement