Is je naam van invloed op je uiterlijk? Een onderzoek lijkt hier wel op te hinten - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Is je naam van invloed op je uiterlijk?…
Haar man koopt een GTR en laat haar de auto versieren met een stift: het resultaat mag er wezen Dit is de Deense dog genaamd Freddy. Hij is officieel de grootste hond ter wereld!

Is je naam van invloed op je uiterlijk? Een onderzoek lijkt hier wel op te hinten

Door Skip Tromp de Haas
2.579
Advertisement

Als je Fred heet (of Kees) betekent dat dan ook dat je het gezicht hebt van een Fred? Zeer waarschijnlijk is het antwoord ja en de mensen en mensen die je goed kennen zullen dat bevestigen. Een onderzoek van de Joodse Universiteit in Jerusalem dat op de site van de American Psychological Association staat lijkt precies dat te suggereren. De kans dat een onbekende de naam erin kan slagen de naam te raden van iemand anders (door een keuze te maken uit een korte lijst) alleen maar in het gezicht aan te kijken is verrassend groot.

via: apa.org

Een onderzoek dat lijkt te bevestigen wat veel mensen al lange tijd dachten

foto: Graphic Stock

Het onderzoek werd geleid door hoogleraren Ruth Mayo en Yonat Zwebner en er is aan honderden personen gevraagd te proberen de naam te raden van iemand door uit een lijst te kiezen van vier namen en naar een foto van diegene te kijken.
De resultaten tonen aan dat het percentage van antwoorden die direct goed waren gemiddeld 38% is, of anders gezegd zeker hoger dan de 25% van de gevallen waar een gegokte keus het juiste antwoord zou zijn.
Maar da's nog niet alles. De mensen die werden geïnterviewd lieten zien dat het hen ook lukte om de naam van onbekenden met enig succes te raden alleen al door naar hun kapsel te kijken.
Uit een van de experimenten blijkt ook dat deze vaardigheid bijzonder goed is ontwikkeld wanneer namen en gezichten van de mensen op de foto tot dezelfde bevolkingsgroep behoren.
Volgens onderzoekers kan dit komen doordat mensen op een bepaalde manier, vaak onbewust, zich aanpassen aan het beeld dat hun naam heeft.
Hierover zegt Zwebner: "Uit voorgaand onderzoek blijkt dat de namen zijn gekoppeld aan culturele stereotypen, inclusief het uiterlijk dat mensen dan 'zouden moeten hebben.' Bijvoorbeeld iemand die Bob heet denkt dat hij een veel ronder gezicht heeft dan iemand die Tim heet en wij denken eigenlijk dat dit soort stereotypen het uiterlijk van mensen kan beïnvloeden, en dan met name de dingen waar je direct iets aan kan doen zoals je haar of het gebruik van cosmetische producten."

Wat denk jij? Is jou deze aparte tendens ook opgevallen?

Tags: Nieuwsgierig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt