Kunstmatige intelligentie zal mensen alleen deze 3 beroepen laten uitvoeren: de voorspelling van Bill Gates

Janine image
door Janine

27 April 2024

Kunstmatige intelligentie zal mensen alleen deze drie taken laten uitvoeren
Advertisement

Kunstmatige intelligentie en technologische vooruitgang zullen volgens Bill Gates deze gevolgen hebben voor het werk: dit zijn de enige beroepen die zullen overleven.

Advertisement

Bill Gates, AI zal een revolutie teweegbrengen in onze samenleving

Kunstmatige intelligentie heeft talloze wegen geopend en opent er nog steeds talloze die vóór zijn komst pure utopie leken. De snelle ontwikkeling en het gebruik ervan hebben tot veel zorgen, twijfels en verwarring geleid, niet in de laatste plaats die met betrekking tot de arbeidssector: zal AI banen wegnemen van mensen en menselijke professionals op verschillende terreinen vervangen? Volgens Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, zullen er slechts drie beroepen beschikbaar blijven voor mensen.

Nu AI zijn intrede heeft gedaan, is het niet van plan te vertrekken en zal het steeds meer ruimte innemen in onze samenleving, ook op de werkplek. Veel bedrijven maken er al uitgebreid gebruik van om de productietijden te versnellen en te vereenvoudigen. Gates is het ermee eens dat deze technologische vooruitgang een enorme impact zal hebben op elke sector, zodanig dat maar heel weinig beroepen zullen overleven. De tycoon is van mening dat kunstmatige intelligentie een van de meest verrassende innovaties van onze tijd is, vergelijkbaar met de komst van het internet. Dit komt omdat het een hulpmiddel is dat in staat is om onze kijk op het systeem te revolutioneren, nieuwe mogelijkheden te creëren en innovatieve oplossingen te bieden.

Advertisement

De 3 beroepen die AI zullen overleven

Close-up van Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft

Lukasz Kobus/European Commission/Wikimedia commons - CC BY 4.0 DEED

Volgens Gates kan AI routinetaken uitvoeren, waardoor we de meer vervelende taken aan AI kunnen delegeren en minder tijd hoeven te werken, door meer tijd de besteden aan stimulerende en creatieve activiteiten. Bijvoorbeeld het maken van schriftelijke verslagen van belangrijke documenten en zakelijke vergaderingen, waarbij de belangrijkste punten eruit worden gehaald. Maar welke beroepen zullen deze “omwenteling” overleven? Gates stelt dat de toekomstige rollen die door mensen worden vervuld zullen draaien om drie specifieke sectoren: energie, biologie en, inderdaad, kunstmatige intelligentie. Dit is niet de eerste keer dat de ondernemer gedetailleerde voorspellingen doet en op zijn blog Gate's Notes publiceerde hij een verslag waarin hij anticipeert op de impact van AI op de samenleving over vijf jaar.

Voor de filantroop zullen tools als Google Docs en Microsoft Word verouderd raken en niet meer gebruikt worden, ten gunste van meer innovatieve AI-modellen die in een breed scala aan behoeften zullen voorzien, van virtueel advies tot het plannen van een reisroute. Bovendien zal ieder van ons een “agent” hebben, een soort persoonlijke assistent in de vorm van software die taken uitvoert op basis van de door de gebruiker verstrekte gegevens.

AI tussen perplexiteit en nieuwe mogelijkheden

Freepik

Gates denkt dus dat kunstmatige intelligentie onze maatschappij in de komende vijf jaar zal optimaliseren en transformeren. Miljoenen banen zouden echter wel eens kunnen verdwijnen. Goed of slecht nieuws? Volgens de miljardair is dit niet per se slecht: door de geschiedenis heen heeft elke nieuwe uitvinding en technologische revolutie geleid tot veranderingen die in eerste instantie angst inboezemden, om vervolgens de weg vrij te maken voor nieuwe mogelijkheden.

In essentie gelooft Gates dat AI ons leven gemakkelijker zal maken, bijvoorbeeld door artsen te helpen met papierwerk waar ze graag zonder zouden doen. Het feit dat kunstmatige intelligentie kan “lezen en schrijven” verheft het tot een soort mentor die ons met raad en daad bijstaat: uitbreiding naar de onderwijs- en gezondheidssector zal talloze voordelen hebben, voorspelt de tycoon.

In de tussentijd zouden de nieuwe jongeren kunnen besluiten zich te oriënteren op de drie door Gates aangegeven arbeidssectoren, die werkelijk die van de toekomst zouden kunnen zijn.

Advertisement