De eerste betaalbare “vriendelijke robot” ter wereld onthuld: hij kan rennen, noten kraken en nog veel meer

Janine image
door Janine

23 Mei 2024

Advertisement

De robotica-sector groeit snel en er komen steeds meer mensachtige machines met ongelooflijke capaciteiten. Een Chinees bedrijf heeft een van zijn verbazingwekkende robots onthuld. Laten we er samen kennis mee maken.

Advertisement

Unitree G1, de "kind"-robot, gepresenteerd

De mensachtige Unitree G1

Unitree Robotics/Youtube screenshot

Mensachtige robots strijden om te zien wie van hen de meest indrukwekkende prestaties kan leveren. De grens van deze machines breidt zich steeds verder uit: robots kunnen rennen, werken, koken, dansen en nog veel meer. De simulatie van menselijke activiteiten wordt steeds nauwkeuriger en verrassender, hoewel de uitdagingen in deze innovatieve sector nog steeds talrijk zijn.

Nadat we de "arbeidersrobot" tijdens de live demonstratie na twintig opeenvolgende uren werk op de grond hebben zien instorten, hebben het nu over het nieuwe "wezen" van het Chinese bedrijf Unitree Robotics, dat de Unitree G1-robot presenteerde via een indrukwekkende video. De wetenschappelijke gemeenschap was verbaasd over deze robot en zijn mogelijkheden: G1 is zo groot als een kind en is uitgerust met kunstmatige intelligentie, maar de functies ervan zijn ongelooflijk geavanceerd.

Advertisement

De ongelooflijke capaciteiten van de G1-robot

De G1-robot zittend op een bank

Unitree Robotics/Youtube screenshot

G1 kan in feite geraakt worden zonder op de grond te vallen: hij stapt gewoon een stukje naar achteren en toont uitzonderlijke weerstand en evenwicht. Bovendien kan hij worden opgevouwen om "compact" te worden en gemakkelijk te worden verplaatst. Zijn meest merkwaardige gave is echter dat hij veel handelingen met zijn handen kan uitvoeren, zoals het kraken van noten en het maken van een tosti.

In de video is te zien hoe G1 op de grond ligt en dan met grote behendigheid helemaal zelfstandig overeind komt. Hij lijkt wel een slangenmens, zo flexibel is hij in het aannemen van onnatuurlijke houdingen. Eenmaal rechtop, wordt hij gefilmd terwijl hij zonder aarzelen naar de muur loopt, zich dan omdraait, één arm opheft en naar de camera zwaait. Op dat punt begint hij te rennen - hij kan een snelheid van 7,2 km/u bereiken - om nog een van zijn vaardigheden te tonen, totdat hij laat zien dat hij tegen een stootje kan. Meteen daarna neemt hij een pauze, gaat op de bank liggen en “krult zich op” zodat hij opgepakt kan worden.

Daarna laat G1 zien wat hij in de keuken kan: hij heeft geen gereedschap nodig om de noten te kraken die hij uit een kom haalt, hij gebruikt gewoon één hand, waarmee hij zelfs een frisdrank kan openen. Het filmpje eindigt met de robot die de intentie heeft om met een hamer op zijn vingers te slaan: ze lijken onverwoestbaar en kunnen voorwerpen tot een maximumgewicht van 2 kg hanteren.

De prijs van de G1-robot is $16.000

De G1-robot pakt een noot voordat hij deze kraakt

Unitree Robotics/Youtube screenshot

Het publiek was echter vooral onder de indruk van de prijs: Unitree G1, die werd onthuld in Yokohama, in Japan, tijdens de ICRA, de conferentie over robotica van de IEEE, kost slechts 16.000 dollar. Hij is 127 cm hoog, 45 cm breed en 20 cm dik. Ingeklapt worden de afmetingen 69x45x30 cm en de lithiumbatterij zorgt voor een autonomie van twee uur.

Unitree heeft al mensachtige robots ontwikkeld en debuteerde op dit gebied met de H1-robot op mensenmaat, die 150.000 dollar kost. Dit tweede product is echter veel goedkoper, ondanks zijn ongelooflijke capaciteiten. Dankzij de Intel RealSense D435 dieptecamera en een 3D LiDAR kan hij zijn omgeving herkennen, waarin hij behendig beweegt dankzij gewrichten in de knieën, middel en heupen. Het is uiteindelijk de “eerste mensachtige die je kunt kopen voor de prijs van een goedkope cobot”, zoals professor Bruno Siciliano, een van de toonaangevende onderzoekers op het gebied van robotica, zei. De cobot is een collaboratieve robot, bedoeld voor mens-machine interactie in nauw contact.

Unitree Robotics/Youtube

Advertisement