Deze mensachtige robot vouwt kleding op en helpt in de keuken: hij is de snelste en meest nauwkeurige ooit gemaakt

Janine image
door Janine

18 Mei 2024

Astribot S1 heeft een snelheid en precisie die nog nooit eerder bij androïden is gezien
Advertisement

Het landschap van door AI aangedreven humanoïde robots wordt steeds drukker. Tegenwoordig zijn er verschillende androïden die innovatieve prestaties beloven en soms handhaven: sommigen zetten koffie, anderen weten hoe ze stemmen moeten imiteren, weer anderen dragen grote ladingen. In zo’n context valt Astribot S1 echter op, een mensachtige robot ontwikkeld door een Chinees bedrijf die een ongekende combinatie van snelheid en precisie belooft. Kijkend naar de videopresentatie lijkt het of ze er echt in geslaagd zijn.

Advertisement

Een nieuwe robot geanimeerd door kunstmatige intelligentie

Astribot/Youtube

Stardust Intelligence is een innovatieve startup op het gebied van kunstmatige intelligentie en heeft in iets meer dan een jaar een mensachtige robot ontwikkeld die nu al buitengewone resultaten laat zien. Het geheim van Astribot S1 ligt in de integratie met kunstmatige intelligentie, waardoor het taken kan uitvoeren die als exclusief voor mensen worden beschouwd, en in het vermogen om op verschillende manieren te leren. We hebben het over het correct opvouwen van kleding, snelle bereiding van voedsel, nauwkeurig schrijven in Japanse kanji: we zullen het zien in de video "Hello world".

Volgens Stardust Intelligence vertegenwoordigt de Astribot S1 het hoogtepunt in het gebruik van kunstmatige intelligentie met androïden, zoals blijkt uit de video waarin de mensachtige robot aan de hele wereld wordt gepresenteerd. Bovendien kan S1 snelheden bereiken van 10 meter per seconde (mensen arriveren rond de 7) en is hij bestand tegen zware lasten.

Advertisement

Een behendigheid die de confrontatie met mensen niet schuwt

Astribot/Youtube

Het is logisch om je af te vragen hoe Astribot S1 zo snel en precies is in zijn bewegingen, zozeer zelfs dat het de exclusiviteit van sommige activiteiten, die tot nu toe als louter menselijk werden beschouwd, in twijfel trekt. Het bedrijf heeft geen technische details bekendgemaakt over het S1 AI-trainingsproces, noch over hoe het mogelijk was om het in iets meer dan een jaar te ontwikkelen, maar het is mogelijk om een beetje een idee te krijgen.

Allereerst lijkt het hybride ontwerp een winnende keuze: vanaf de taille heeft de Astribot S1 een basis met wielen, terwijl het bovenaan een mensachtige robot is. Aan de softwarekant kan het videogegevens verzamelen, nauwkeurige bewegingsregistratie uitvoeren en zelfs bewerkingen op afstand uitvoeren. In de videopresentatie zien we Astribot S1 een reeks taken uitproberen: de Android plaatst voorwerpen in bak, ontkurkt een fles, stofzuigt.

De toekomst van robotica

Astribot/Youtube

Stardust Intelligence zorgt ervoor dat de video’s op normale snelheid worden afgespeeld en geen manipulaties bevatten: als dit wel het geval zou zijn, zouden we de toekomst van robotica en de samenleving tegemoet treden. En misschien is dit wel het meest zorgwekkend. Astribot S1 ontleent zijn naam aan het Latijnse motto per aspera ad astra, wat “via moeilijkheden naar de sterren” betekent, en weerspiegelt de ambitie van Stardust Intelligence op het gebied van robotica. De mogelijkheden van de S1 lijken inderdaad zowel buitengewoon als onwerkelijk, alsof de toekomst op de deur klopt. Een deur die binnenkort opengaat: Astribot S1 is bijna klaar om op de markt te worden gebracht.

Aan de ene kant kan men daarom niet anders dan de enorme vooruitgang erkennen die is geboekt door het onderzoek naar kunstmatige intelligentie en de ontwikkeling van steeds snellere en nauwkeurigere androïden. Aan de andere kant is het legitiem om je af te vragen welke toekomst deze nieuwe machines kunnen bouwen. En wat ons aandeel daarin is.

Advertisement