Tesla's nieuwe menselijke robot gepresenteerd: hij kan eieren oppakken zonder ze te breken

Janine image
door Janine

20 December 2023

Tesla's nieuwe menselijke robot gepresenteerd: hij kan eieren oppakken zonder ze te breken
Advertisement

De tweede generatie Optimus arriveert, de menselijke robot die kan verrassen met zijn prestaties. Dit is waar hij toe in staat is in de video gepresenteerd door Elon Musk.

Advertisement

Optimus Gen-2, de nieuwe generatie Tesla-bots

Optimus Gen-2, de nieuwe generatie Tesla-bots

Benjamin Ceci/Wikimedia commons - Public Domain

De Amerikaanse multinational Tesla presenteerde Optimus Gen-2 aan het publiek, die de tweede generatie van de Tesla-bot belichaamt. Het is een tweevoetige mensachtige robot die kan lopen en andere verrassende acties kan uitvoeren, waaronder het buigen en grijpen van voorwerpen zonder ze te breken. Wat Optimus Gen-2 in staat stelt deze bewegingen uit te voeren, zijn de specifieke elektronische kenmerken: sensoren geïntegreerd met actuatoren, tactiele sensoren voor de vingers, een end-to-end getraind neuraal netwerk.

De eerste versies van de robot, Optimus en Bumblebee, werden tijdens de Testa 2022 Al Day gepresenteerd, maar dit tweede voorstel brengt belangrijke verbeteringen met zich mee. Beweging en balans zijn verfijnd, de stapsnelheid is met 30% toegenomen, de handen zijn behendiger en het gewicht is tien kilo lichter dan eerdere modellen. De eerste Optimus kon namelijk niet lopen, in tegenstelling tot Bumblebee, die zich echter beperkte tot het uitvoeren van basishandelingen zoals het oppakken van dozen en het water geven van planten. De twee debuut prototypes slaagden er niet in om vooral critici voor zich te winnen en boekten beperkt succes. Nu wil Optimus Gen-2 de uitdaging winnen dankzij zijn nieuwe functies.

Advertisement

Tesla's nieuwe robot kan dansen en eieren oppakken

Tesla's nieuwe robot kan dansen en eieren oppakken

Elon Musk/X

De CEO van Tesla Elon Musk presenteerde de nieuwe robot via zijn X-profiel en toonde een video waarin Optimus Gen-2 danst op muziek, snel loopt, push-ups uitvoert en, nog verrassender, effectief met eieren omgaat zonder ze te breken. Het model, uitgerust met unieke kenmerken, is nog niet officieel uitgebracht en de prijs ervan is nog niet vastgesteld. Musk heeft echter aangekondigd dat de aanschafkosten minder dan 20.000 dollar zullen bedragen zodra Optimus 2 op de markt komt.

De missie rond de ontwikkeling van het prototype is niet van plan te stoppen: Tesla zoekt naar nieuwe methoden om de kwaliteiten van de robot te verrijken en te implementeren. Er werd zelfs een aankondiging op de site gepubliceerd: "We huren deep learning-, computervisie-, bewegingsplanning-, besturings-, mechanische en algemene software-ingenieurs in om enkele van onze moeilijkste technische uitdagingen op te lossen." De markt voor menselijke robotica breidt zich uit en er wordt geschat dat de groei ervan tegen 2028 een indrukwekkende ontwikkeling zal doormaken, met cijfers die oplopen tot 13,8 miljard dollar. Binnen een paar jaar zullen we dus getuige zijn van een exponentiële groei vanaf de beginfase van deze sector. Optimus streeft ernaar de mens op de best mogelijke manier na te bootsen, beginnend bij het esthetische aspect tot aan de replicatie van bewegingen, inclusief het vermogen om objecten vast te pakken en ze voorzichtig van de ene plaats naar de andere te verplaatsen.

Tesla's Optimus Gen-2: de volgende uitdagingen

Er zijn andere geavanceerde menselijke robots die ons kunnen verrassen, zoals Phoenix Sanctuary AI, die in staat is om acties uit te voeren zoals het opruimen van voorwerpen, ze op te stapelen, in zakken te doen en eten te serveren, of Atlas van Boston Dynamics, die energetische bewegingen kan uitvoeren, zoals het tillen en gooien van voorwerpen. Zonder Sophia van Hanson Robotics en Ameca van Engineered Arts te vergeten, experts in het op uiterst realistische wijze simuleren van typische menselijke gezichtsuitdrukkingen en de interactie met mensen.

Maar, legt Musk uit, Optimus valt op door de missie van zijn creatie: op grote schaal worden geproduceerd en niet als een op zichzelf staand project. Met andere woorden, het wil een robot zijn die voor iedereen toegankelijk is, ook al moeten de functies ervan nog worden geïmplementeerd. De uitgangspunten zijn echter meer dan bemoedigend en Tesla's eerste demonstratie zal worden gevolgd door nog meer voldoening gevende modellen. Kunstmatige intelligentie is voorbestemd om ons steeds meer te verbazen en ons androïden aan te bieden met steeds meer gehumaniseerde kenmerken. Hoewel er, zoals gezegd, geen zeker nieuws is over de release, gaan er geruchten dat Optimus Gen-2 tussen 2025 en 2027 beschikbaar zal zijn. Het enige dat overblijft is wachten tot de release een nieuwe piek in geavanceerde robotica zal bereiken.

Advertisement