Volgens sommige Chinese wetenschappers zou een op waterstof gebaseerde therapie de veroudering kunnen vertragen

Janine image
door Janine

20 December 2023

Volgens sommige Chinese wetenschappers zou een op waterstof gebaseerde therapie de veroudering kunnen vertragen
Advertisement

Ons tijdperk wordt gekenmerkt door een betere levenskwaliteit, waardoor veel meer mensen de ouderdom kunnen bereiken. Het lijkt daarom logisch dat medisch onderzoek zich ook op deze levensfase richt. Als het doel is om veroudering te kunnen vertragen, is de eerste stap wellicht al gezet. De studie van een team Chinese onderzoekers, die een op waterstof gebaseerde anti-verouderingstherapie hebben ontwikkeld, vertelt erover. Laten we eens kijken waar het over gaat.

Advertisement

Waterstof om cellulaire veroudering te vertragen

Waterstof om cellulaire veroudering te vertragen

Freepik

Waterstof is het eenvoudigste en lichtste element en staat al lang bekend om zijn potentieel om cellulaire veroudering tegen te gaan. Het is echter altijd een moeilijke onderneming geweest om tot een concrete therapie te komen, tenminste tot de studie gepubliceerd in Nature Communications. Chinese onderzoekers voerden een reeks experimenten uit op muizen en dankzij het gebruik van nanotechnologie en een op waterstof gebaseerde therapie kwamen ze tot enkele veelbelovende conclusies.

Het team heeft in feite een therapie ontwikkeld die waterstof veel efficiënter kan toedienen dan traditionele methoden. Dankzij een langzame en langdurige afgifte die tot een week aanhoudt, kan een efficiëntie worden bereikt die 40.000 keer groter is. Dit is een waarde die de weg opent naar nieuwe therapeutische mogelijkheden en de rol van waterstof bij het bevorderen van de replicatie en groei van cellen bevestigt. Bovendien wordt het, door het elimineren van de giftige radicalen die met veroudering gepaard gaan, feitelijk mogelijk om het verouderingsproces te vertragen.

Advertisement

Gebruik van waterstof tegen veroudering: de resultaten van het onderzoek

Gebruik van waterstof tegen veroudering: de resultaten van het onderzoek

Freepik

De geleidelijke verslechtering van lichaamsfuncties, senescentie genoemd, is een belangrijke oorzaak van ouderdomsziekten. Chinees onderzoek heeft verbanden aangetoond tussen cellulaire veroudering en deze aandoeningen, wat de noodzaak benadrukt van behandelingen die de gehele cellulaire micro-omgeving kunnen reguleren. Vanuit dit oogpunt lijkt waterstof een effectief antwoord op het probleem te zijn.

Het kleine substraat dat werd gecreëerd voor de afgifte van waterstof werd met succes geïmplanteerd bij 24 maanden oude muizen met femorale botdefecten. Naar onze maatstaven oude dieren. Het substraat zelf is een soort wonder van de nano-engineering. Het is gerealiseerd met nanodeeltjes van calcium disilicide die op poreus, bioactief glas zijn gespoten en is omwikkeld met een biologisch afbreekbaar polymeer om de snelle afgifte van waterstof te voorkomen. Aan het einde van de experimenten ondervonden de muizen een geleidelijk herstel van de botdefecten.

Waterstof als anti-verouderingstherapie: toekomstperspectieven en uitdagingen

Waterstof als anti-verouderingstherapie: toekomstperspectieven en uitdagingen

freepik

Onderzoekers geloven dat een therapie gebaseerd op de continue afgifte van waterstof het universele antwoord op veroudering zou kunnen worden. Momenteel concentreert het team zich op het ontwikkelen van materialen voor langdurige afgifte, maar de ambities zijn bekend. Als het voorkomen en vertragen van veroudering het echte doel van deze onderzoeken is, richten onderzoekers zich ook op de preventie en behandeling van de ziekte van Alzheimer.

Concluderend belooft de ontdekking geen volledige inversie van veroudering, maar vertegenwoordigt het een veelbelovende manier om weefselherstel bij oudere mensen te verbeteren. Desondanks zou de toekomst nieuwe resultaten en nieuwe hoop kunnen brengen in de strijd tegen ouderdomsziekten. Tot voor kort was er niet eens deze eerste stap.

Advertisement