Boer vindt een enorm mysterieus object op zijn velden in Canada: het is ruimteafval

Janine image
door Janine

17 Mei 2024

Advertisement

Een boer heeft een enorm stuk ruimteschroot gevonden op zijn akker in Canada. Dit is wat het precies is.

Advertisement

Voorwerp dat "uit de lucht viel" gevonden op een Canadees veld

Een 66-jarige boer uit Saskatchewan, Canada, dat in het zuiden aan de VS grenst, vond een enorm, schijnbaar ongeïdentificeerd object op zijn akker. Barry Sawchuk, zo heet de man, kon niet vermoeden dat het ruimteafval was toen hij het gigantische brokstuk opmerkte. De boer, die met zijn drie kinderen in de buurt van Ituna woont, ten noordoosten van Regina, concentreerde zich eind april op het planten en het vochtgehalte van zijn land toen hij zich bewust werd van de aanwezigheid van het mysterieuze object. Hoe dichter hij bij de vreemde aanwezigheid kwam, hoe groter zijn verbijstering werd.

Het leek op “een verbrand stuk koolstofvezel met een aluminium honingraat erin. Er leek ook een hydraulische cilinder in het puin te zitten." Hij had nog nooit zoiets gezien, dus het was bijna onmogelijk om de identiteit ervan te begrijpen. Sawchuk en zijn familie vermoedden echter waar het vandaan kwam: "We wisten dat het uit de lucht kwam, omdat het daar niet uit zichzelf had kunnen komen.”

Advertisement

Astronomen zijn er zeker van: "het is absoluut ruimteafval"

De terugkeer van een SpaceX-raket in februari boven het gebied Ituna

Jonathan McDowell/x

Op dat punt vermoedde een van zijn zonen, Cody, de oorsprong van het enorme object en ging op onderzoek uit om erachter te komen of het echt ruimteschroot was. Nadat ze zich tot een plaatselijke krant hadden gewend om er meer informatie over te krijgen, werden de beelden van de ontdekking ook gezien door Samantha Lawler, universitair hoofddocent astronomie aan de Universiteit van Regina. De deskundige verklaarde zonder enige twijfel: "Dit is absoluut ruimteafval."

Lawler liet de foto's en coördinaten van de ontdekking zien aan astrofysicus Jonathan McDowell van Harvard, die routinematig ruimtelanceringen in de gaten houdt. De collega was in staat om de ware aard van het puin te herkennen. Hij plaatste een afbeelding op zijn X-account en schreef: "Ik besprak dit net met Sam Lawler. Het rompgedeelte van de Dragon Axiom-3 missie keerde op 26 februari terug naar dat gebied. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit een stuk van de romp van de Dragon is."

Het enorme object dat in het veld van de boer belandde, zou dus een stuk zijn van een Space X Dragon-ruimtevaartuig dat in februari terugkeerde naar de aarde, samen met vier bemanningsleden van het internationale ruimtestation.

Het ruimteschroot is de laadruimte van een ruimtevaartuig dat terugkeerde van het ISS

Enorm stuk vermoedelijk ruimteschroot gevonden in een landbouwveld nabij Ituna, Saskatchewan

barry sawchuk/Mensa Saskatchewan

McDowell liet op sociale media zien dat het traject van het rompgedeelte van de raket tijdens de terugkeer een paar kilometer verwijderd was van het punt waar het puin viel. Om elke twijfel weg te nemen werd ook de Transportation and Safety Board of Canada geraadpleegd, die bevestigde dat er geen luchtrapporten zijn die verband kunnen houden met het puin.

SpaceX Dragon is een capsule die wordt gebruikt voor ruimtereizen naar het ISS: de niet onder druk staande laadruimte dient om energie te leveren tijdens de reis en tijdens het verblijf op het station. Zodra het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde, wordt de romp uitgeworpen voordat hij opnieuw in de atmosfeer terechtkomt, en het zou zijn lot moeten zijn om te verbranden en de grond niet intact te bereiken. Maar dat gaat niet altijd zo, zoals bijvoorbeeld in Florida gebeurde, waar ruimteschroot op het dak van een huis belandde.

Advertisement