Weet jij waarom Marlon Brando de Oscar voor "The Godfather" in 1973 niet aan wilde nemen?

door Skip

02 Maart 2017

Weet jij waarom Marlon Brando de Oscar voor "The Godfather" in 1973 niet aan wilde nemen?
Advertisement

Op 5 maart 1973 weigerde Marlon Brando de Oscar voor Beste Acteur in ontvangst te nemen die hij kreeg voor zijn vertloking van Don Vito Corleone in The Godfather.

In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken ging het met zijn carrière bergafwaarts. Brandon had moeite met het werk vinden op de sets van Hollywood; zijn laatste films Vergelding en Mutiny on the Bounty waren een compleet fiasco. Zijn slechte reputatie die hij had op de set droeg hier ook aan bij. Hij dacht dat z'n carrière wel teneinde zou zijn. Later, in 1972 werd The Godfather gedraaid in alle bioscoopzalen in de wereld. De film was een doorslaand succes.

Advertisement
Weet jij waarom Marlon Brando de Oscar voor "The Godfather" in 1973 niet aan wilde nemen? - 1

Na de rol die hij had gespeeld lag een kandidaatschap voor de prijs als beste acteur voor de hand, maar Brando had aangegeven de Oscar-uitreiking te boycotten. Toen uiteindelijk een jonge Roger Moore hem als winnaar aankondigde kwam er een meisje met lange haren en Apache-indianenkleding het podium op. Het was Sacheen Littlefeather voorzitter van de National Native American Affirmative Image Committee (Comité dat opkomt voor de oorspronkelijke Indianen) die in plaats van Marlon Brando was komen opdagen en iedereen perplex liet staan (aan het einde van het artikel vind je de video van de prijsuitreiking).

"Vanavond vertegenwoordig ik Marlon Brando" en tussen het gefluit ging ze verder "hij had mij gevraagd of ik wilde zeggen dat het hem zeer spijt dat hij deze nobele prijs moet afwijzen vanwege de manier waarop de film omspringt met Indianen die hier [red. Amerika] vandaan komen. "

Advertisement
Weet jij waarom Marlon Brando de Oscar voor "The Godfather" in 1973 niet aan wilde nemen? - 2

Waarom Marlon Brando dit deed

Zoals indianenexpert Dina Gilio-Whitaker al aangaf op het blog about.com werden indianenrollen in films altijd toegewezeb aan blanke acteurs. Indianen werden niet alleen vervangen of vergeten, er was echter ook te weinig respect. Dit is de reden waarom de acteur zich zo gedroeg en hij met zijn actie de Amerikaanse filmundistrie zodoende in het beklaagdenbankje drukte.

Advertisement