Volgens nieuw onderzoek verandert depressie de verbindingen in de hersenen - Curioctopus.nl
x
Volgens nieuw onderzoek verandert depressie…
Vrouw ligt op sterven en onthult echtgenoot dat ze een koffertje vol geld heeft. Hoe ze daaraan gekomen is, komt als een verrassing Er worden mensen gezocht die te vroeg geboren baby's warmte kunnen geven en knuffelen. Dit is wat er gebeurde

Volgens nieuw onderzoek verandert depressie de verbindingen in de hersenen

01 Augustus 2017 • Door Skip
2.621
Advertisement

Wetenschappers hebben een verband ontdekt tussen depressie en de opbouw van een gebied dat de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor onze denk- en gevoelsprocessen, met het ruggenmerg verbindt. Bij het onderzoek, gedaan door de Universiteit Edinburgh (Schotland) viel het op hoe de verzamelingen zenuwvezels in dit deel van de hersenen veranderen wanneer je depressief bent. Dit onderzoek blijkt zeer relevant te zijn door de grote hoeveelheid gegevens die zijn verzameld van bijna 3,500 volwassenen

Depressie drukt een verandering door in de opbouw van de witte stof in de hersenen.

"Voor dit onderzoek worden gegevens gebruikt die tot nu toe zijn gepubliceerd van de enige en grootste testgroep en laten zien hoe depressie van invloed was op de verandering van de witte stof in hun hersenen" vertelt Heather Whalley, een van de onderzoekers van het team.

Om de gebieden waar het om draait in kaart te brengen is er de diffusion tensor imaging scanmethode gebruikt (DTI). Dankzij deze methode hebben onderzoekers een voorbeeld kunnen krijgen van hoe de zenuwvezels zijn veranderd. De scans laten zien dat de integriteit van de witte stof is teruggelopen bij de mensen die last hebben van depressiesymptomen, terwijl dit juist nog goed lijkt te zijn bij de proefpersonen die deze symptomen niet vertonen. 

Depressie komt veel voor tegenwoordig, maar er is nog maar weinig over bekend.

Ondanks dat het nog voorbarig lijkt om met duidelijkheid opheldering te krijgen van wat er zich heeft afgespeeld in de hersenvezels, hebben de onderzoekers de eerste hypothese dat de verandering wordt veroorzaakt door de paden die worden geactiveerd in de hersenen wanneer men depressief is. Het doel van het onderzoek is dus te begrijpen waar deze veranderingen door komen. Begrip dat als startpunt zal dienen om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Op dit moment wordt er al een innovatieve therapie uitgewerkt die magnetische impulsen als basis heeft om de "circuits" en hoe zij reageren op elkaar in de hersenen, te veranderen.

Er is een dringende behoefte om een behandeling te vinden voor depressie en hoe dat allemaal werkt, te begrijpen. Dit alles zal de kans groter maken op de ontwikkeling van behandelmethodes". 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt