Dit zijn 7 regels die iedere ouder zo moeten volgen voor het welzijn van hun kinderen

door Skip

12 Augustus 2017

Dit zijn 7 regels die iedere ouder zo moeten volgen voor het welzijn van hun kinderen
Advertisement

Ouders moeten vertrouwen kunnen uitstralen naar hun kinderen zodat deze niet worden beheerst door twijfels over hun kunnen. Tegelijkertijd moet een goede ouder het eigen kind leren niet al te zeker te zijn van zichzelf en hun vaardigheden ter discussie te stellen (zonder hen kapot te maken). Opvoeden is dus een kwestie van een delicaat evenwicht en het is dus de taak aan ons als volwassenen om die vaardigheden 'in leven te houden'  die kinderen in zich hebben zodat deze op een dag tot bloei kunnen komen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Psycholoog, schrijver en journalist Daniel Goldman uit Amerika heeft emotionele intelligentie de volgende definitie gegeven: het vermogen om de eigen emoties te snappen, gebruiken en te beheersen op zo'n manier dat ze ons kunnen helpen en niet hinderlijk zijn in ons leven.
Emoties bezitten een verstorende kracht die ons soms obstakels geeft waardoor we lastig kunnen analyseren of reageren volgens de rede. Als we onze emoties zouden leren kennen en begrijpen en beter konden sturen, dan wordt het juist een punt van kracht.
De basis voor deze vorm van intelligentie is juist een evenwichtige en beheerste manier van leren. Van fundamenteel belang is het vertrouwen in je eigen vaardigheden. Als een kind bijvoorbeeld ervan overtuigd is dat hij de tafels kan leren, dan gaat dat zeker lukken. Als het daarentegen denkt dat het niet gaat lukken dan gaat dat ook nooit gebeuren. Dit vertrouwen ontstaat vooral door de band die het kind heeft met zijn ouders, gevolgd door die met zijn vrienden en leraren.

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Het is de taak en de verantwoordelijkheid van de ouder om hem te begeleiden bij het groot worden dat zo ingewikkeld is. Maar hoe kan de ouder het zelfvertrouwen van het kind stimuleren? Hier zijn zeven waardevolle adviezen ter oriëntatie voor deze lastige opdracht

1
) De eerste stap is om liefdevol en aardig te spreken. Ook wanneer je iets moet uitleggen als ze verkeerds gedaan hebben dan is het niet nodig om hen slecht te behandelen. Tja, want kinderen maken net als wij, ook fouten.

2) Vertel hen verhalen die hen helpen begrijpen dat gedachtes, emoties en manieren van gedragen bepalend kunnen zijn. Door middel van het vertellen van sprookjes kunnen zij deze dingen beter begrijpen.

3) Moedig hen aan en behoed hen voor negatief commentaar dat ze zichzelf leveren. Wees hen tot steun als zij falen, help hen begrijpen dat fouten maken gewoon is en er niets verkeerd aan is. Help hen om weer met een lach opnieuw te beginnen.

4) Het is erg belangrijk om hen te helpen bij het kunnen verdragen van frustratie en hen ook te leren tevreden te zijn met de kleinere successen.

5) Betrek hen in het gezinsleven, geef hen taken die ze zelf kunnen afhandelen. Geef hen het gevoel dat ze belangrijk zijn voor het gezin.

6) Help hen met socialiseren door te weten wanneer je je afzijdig moet houden.

7) Voed op door middel van het voorbeeld: papa en mama moeten een goed voorbeeld zijn van zelfvertrouwen!

Advertisement