Deze verlamde aap kan weer lopen dankzij een hersenimplantaat

door Skip

28 Augustus 2017

Deze verlamde aap kan weer lopen dankzij een hersenimplantaat
Advertisement

Deze nieuwe technologie kan een oplossing bieden voor een tot nog toe onoplosbaar probleem, namelijk het terugkrijgen van de mobiliteit in de ledematen bij degene die gedeeltelijk letsel heeft aan het zenuwstelsel. Voor nu is er nog maar op een aap geëxperimenteerd maar de resultaten zijn uitstekend. Het apparaat werkt op basis van elektroden die zijn geïmplanteerd in de hersenen en de ruggengraat die, als ze worden ingeschakeld, de functies weer herstellen.

Coverfoto's: youtube.com

Advertisement
Alain Herzog EPFL

Alain Herzog EPFL

De wetenschappers hebben aangegeven dat het implantaat de bewegingsfuncties direct herstelt. De ruggengraat van de aap was deels doorgesneden en daardoor stonden de benen niet meer in verbinding met de hersenen. Om de communicatie via de ruggengraat te herstellen zijn er elektrodes geplaatst op enkele cruciale plekken van het lichaam van de aap. Het implantaat daarentegen werd ingebracht in zijn hersenen in het gebiedje dat bewegingen aanstuurt. Een draadloos zendertje dat in de schedel van de aap zit samen met andere elektrodes die echter langs de ruggenwervel lopen onder aan de plek van het letsel.

Een programma ontcijfert de impulsen die de hersenen afgeven en stuurt ze door de elektrodes die langs de ruggengraat lopen. Over enkele dagen kan hij lopen op de loopband.

Advertisement
Alain Herzog EPFL

Alain Herzog EPFL

Dit onderzoek is heel erg belangrijk want eindelijk heeft een primaat (aap) voordeel kunnen hebben van dit ondersteuningsmechanisme en kon het experiment met succes doorgaan. De resultaten zijn verschrikkelijk positief, maar we zullen nog enkele decennia af moeten wachten voordat het implantaat ook voor mensen kan worden verfijnd. Het menselijk lichaam lijkt erg op dat van apen en de wetenschappers hebben er erg veel vertrouwen in dat de overzetting ervan mogelijk is. De Zwitserse groep die zich ermee bezighoudt heeft om deze reden een inleidend onderzoek gestart met 8 mensen die gedeeltelijk zijn verlamd. Mocht alles goed verlopen dan zou dat een enorme stap voruit zijn in de wetenschappelijke wereld.

Voor meer informatie over het onderzoek: Nature

Advertisement