Zo vier je kinderverjaardagen volgens de Montessorimethode

door Skip

25 Oktober 2017

Zo vier je kinderverjaardagen volgens de Montessorimethode
Advertisement

De dag van zijn verjaardag is heel speciaal voor een kind, want op deze dag voelt het zich meer geliefd dan andere dagen, staat het in het middelpunt van de belangstelling, en dat wordt meestal gevierd met een feest, een verjaardagstaart en cadeautjes. Volgens de Montessorimethode zijn deze dingen niet zo belangrijk omdat ze het kind afleiden van wat de verjaardag nou echt betekent. Montessori had echt nagedacht over een ritueel waardoor het kind zou gaan nadenken over zijn geboorte en het opgroeien.

Wat het betekent om de verjaardag in Montessoristijl te vieren.

Wat het betekent om de verjaardag in Montessoristijl te vieren.

montessorifromtheheart.com

Er word een cirkel gemaakt die in twaalven wordt opgedeeld, elk deel komt overeen met een maand van het jaar en in het midden wordt er een zon neergezet met daarbovenop een kaars die niet brandt.

De cirkel en de zon kunnen worden gemaakt van karton of papier. Afhankelijk van hoeveel ruimte er is kunnen deze twee dingen ook groter worden gemaakt.

Op de geboortemaand van de jarige wordt een figuur neergelegd in de vorm van een wereldbol (een echte is ook goed) en het aantal kaarsen dat gelijk is aan hoe oud het kind wordt. Er zal ook een album moeten worden gemaakt (of aparte foto's) van de belangrijkste momenten in het leven van het kind. Nu kan het ritueel beginnen. Het meisje of de jongen leunt naar het midden toe en steekt de kaars aan, deze handeling staat symbool voor de geboorte. Daarna neemt het de wereldbol in handen en gaat het rondjes draaien en wordt er zodoende het verstrijken van het jaar mee aangeduid. Elke keer als het langs zijn geboortejaar komt moet het een kaarsje aansteken. Bij elk gemaakt rondje moet het kind een foto uit het album beschrijven of becommentariëren en deze dan doorgeven aan de uitgenodigde kinderen die in een kring rondom de zon kunnen gaan zitten of ergens anders. Als alle rondjes zijn afgemaakt dan zullen alle kaarsjes zijn aangestoken en zal de ceremonie worden afgesloten met een applaus.

Advertisement

Bij de viering van de verjaardag naar het idee van Montessori word het kind actief betrokken en heeft het meer besef van de betekenis en het verstrijken van de tijd.

Bij de viering van de verjaardag naar het idee van Montessori word het kind actief betrokken en heeft het meer besef van de betekenis en het verstrijken van de tijd.

graceandgreenpastures.com

Door te praten over de foto's zal het kind leren om de mooie momenten ook te waarderen en zal het vooral ook leren om deze met anderen te delen.

De ceremonie is vele malen beter dan de klassieke manier van verjaardag vieren waar je taart hebt en cadeautjes, materiële goederen die niets anders bewerkstelligen dan dat een kind zich aan voorwerpen gaat hechten. In het ritueel volgens Montessori zijn cadeaus niet uitgesloten, maar nemen zij slechts een kleine plaats in. Het moment waarop iedereen die is uitgenodigd wacht, is het moment waarop de kaarsen worden aangestoken.

De leer van Montessori komt ook met andere adviezen voor een goede organisatie voor de verjaardag:

  • Het maakt niet uit in welke ruimte het gevierd kan worden, ook gewoon in een kamer in huis is ook goed.
  • Vermijd harde muziek.
  • Betrek de jarige bij de bereiding van de taart. Beter kies je voor gebak dat helemaal thuis is bereid, of dat je hooguit de ruimte vrij laat om de taart te personaliseren. Hetzelfde geldt voor het buffet: het kind zou mee moeten werken aan smeren van de broodjes e.d...
  • Kies cadeaus uit die in de filosofie van Montessori passen (op het internet zijn er speciale sites voor dit soort spelen).

Lijkt het je wat om de verjaardag te vieren volgens de Montessorimethode? Heb je hem al eens eerder zo gevierd op deze manier? Laat het ons weten!

Advertisement