Ikigai is het "Levensgeheim" van Japanners voor het vinden van geluk

door Skip

14 Maart 2018

Ikigai is het "Levensgeheim" van Japanners voor het vinden van geluk
Advertisement

Er zijn mensen die worden geboren met een missie en niet een keer afwijken van hun pad, en zo heb je ook mensen die leven zonder dat ze een doel vinden waar ze nou echt gelukkig door worden.

In de Japanse cultuur hebben ze een uitdrukking om het "waarom we hier zijn" aan te geven, en als je daar niet achterkomt loop je de kans om heel je leven lang ongelukkig te blijven. We gaan onderzoeken wat "ikigai" betekent.

Advertisement

Ikigai - 生き甲斐

Ikigai - 生き甲斐

De samenvoeging van de woorden 'iki' (leven) en 'kai' (resultaat) leidt tot de uitdrukking die erg lijkt op het concept wat de Fransen noemen "raison d'être". Dat is datgene waar we nou echt gelukkig van worden, en het antwoord dat we krijgen kan voor iedereen anders zijn na het stellen van deze vier hele belangrijke vragen:

Waar houd ik van?
Waar voel ik me lekker door?
Wat denk ik de wereld te kunnen geven?
Waar zou ik wel geld mee willen verdienen?

Wanneer je datgene weet te benoemen dat al deze vragen beantwoord, dan weet je dat je je eiegen ikigai hebt gevonden omdat we ons dan gelukkig voelen en je nooit het gevoel hebt dat je iets geforceerd aan het doen bent (door een ander of jezelf afgedwongen).

Advertisement

Het is (meestal) een lange en vermoeiende zoektocht

Het is (meestal) een lange en vermoeiende zoektocht

Storyblocks

Voor de meeste mensen betekent het vinden van je ikigai een lange diepgaande spirituele zoektocht ondernemen en je bewust worden van jezelf.
Wanneer je met inzet en een eerlijk open hart aan deze tocht begint, dan komen er ideeën en gevoelens los waardoor er een goede kans bestaat dat we vinden wat ons bestaan echt meerwaarde geeft.

Wat kan 'ikigai' betekenen?

Wat kan 'ikigai' betekenen?

Storyblocks

Binnen de Japanse cultuur kunnen er met ikigai verschillende dingen worden aangeduid, zoals het beroep, gezin, de persoon van wie je houdt, spiritualiteit, de natuur...
Sommigen zien in de diepe overtuiging van het uitvinden "waarom we hier zijn" ook een van de verklaringen waarom Japanners zo lang leven.

Denk jij al je ikigai gevonden te hebben? Geef eerlijk antwoord op deze vraag! 

 

Advertisement