Op deze wereld zijn Japanse kinderen het gezondst en zijn er 7 gewoontes die iedereen zou moeten overnemen

door Skip

22 September 2018

Op deze wereld zijn Japanse kinderen het gezondst en zijn er 7 gewoontes die iedereen zou moeten overnemen
Advertisement

Japan onderscheidt zich als land vaak door zijn unieke sociale aspecten. Hoezeer bepaalde gewoontes door ons westerlingen misschien vreemd kunnen worden gevonden zijn deze doorgaans positief van aard en geschikt om een voorbeeld aan te kunnen nemen.

Wat dit onderwerp aangaat is er een onderzoek in The Lancet gepubliceerd waarin wordt bevestigd dat Japanse kinderen niet alleen langer leven dan hun leeftijdsgenoten in andere landen, maar dat ze ook gezonder zijn.

Er zijn 7 redenen waarom zij deze gelukkige primeur mogen hebben.

Advertisement
Mitch Lorens/flickr

Mitch Lorens/flickr

  • 1. Veel bewegen. 98,3% van de Japanse kinderen gaat per fiets of met de benenwagen naar school. Hierdoor halen ze zeker het minimum van 60 minuten niet al te intense fysieke inspanning per dag, nodig om de kans op zwaarlijvigheid te voorkomen (uiteraard een van de minste aantallen met obesitas ter wereld). Volgens de Wereldgezondheidorganisatie is voldoende bewegen onontbeerlijk voor een goede ontwikkeling van botten, spieren, gewrichten en hart- en bloedvatenstelsel. Daarnaast kan door bewegen beter worden omgegaan met spanning en depressie en biedt het een mogelijkheid om met anderen bezig te zijn en aansluiting te vinden.
  • 2. Maaltijdporties zijn in balans. Er wordt gesproken over porties op z'n Japans om deze te onderscheiden van de te grote porties waar wij westerlingen aan gewend zijn. Een goede gewoonte die je kan overnemen van de Japanners is om kleinere borden of kommen te gebruiken zodat de hoeveelheden beter te doseren zijn, Dit wordt nu ook door verschillende organisaties aanbevolen die onderzoek doen in diëthetiek.
Advertisement
pixabay

pixabay

  • 3. Maaltijden thuis vullen beter. Japans eten is ook efficiënt wanneer erover wordt gesproken in termen van kwalitatieve voedingstoffen. Veel rijst bijvoorbeeld (dat vult) en vis, dat vol met omega-3-vetten zit. En als je goed eten hebt dan heb je minder zin in fastfood en dergelijke. Er kan de voorkeur worden gegeven aan fruit, groente, bonen en volkoren granen, zonder te kiezen voor sushi en tofu.
  • 4. Matigen, flexibel zijn en genieten van het samen eten. Voedingsdeskundige Tomomi Takahashi van de Kaji Sakura-kleuterschool in Hokkaido adviseert om "een relaxte houding te hebben, zodat kinderen kunnen ontspannen en zich op hun gemak voelen wanneer ze eten, dat je je kind laat zien dat je graag eet en dat het fantastisch smaakt.
  • 5. Ontdek nieuwe dingen om te eten. Een Japans spreekwoord luidt: "Nieuwe spijzen verlengen het leven." Dit betekent dat als je je horizon verbreedt met wat er allemaal aan gezonde dingen te eten zijn voor kinderen, des te gezonder zullen zij ook eten als zij ouder zijn.
Nihonjoe/wikimedia

Nihonjoe/wikimedia

  • 6. Gezonde levensstijl als gezin. Het is belangrijk op te groeien in een thuisomgeving waar de keuze om gezond te eten en om op een dito manier te leven ook wordt ondersteund, bijvoorbeeld door kinderen bij het koken te betrekken en door een positieve sfeer te creëren tijdens de maaltijden thuis. Tenminste, zo bevestigen verschillende onderzoeken dit, waarbij deze factoren zijn gelinkt aan een kleinere kans op het krijgen van overgewicht.
  • 7. Ouders met gezag. Een typische eigenschap van Japanners. Een simpele en doeltreffende manier om als gids op te treden en die autoriteit te zijn die kinderen nodig hebben zonder dat hun vertrouwen er minder op wordt. Gezag hebben betekent dat je assertief moet zijn, maar niet indringend en beperkend, eerder willen ondersteunen dan willen straffen. Dit disciplinemodel onderscheidt zich door een indien nodig, stevige controle, toegepast en gerechtvaardigd door regels. Regels die duidelijk worden uitgelegd en consequent worden toegepast.

Dit zijn in wezen 7 dingen die makkelijk in de praktijk te brengen zijn: heb je er zin in?

Advertisement