Reizen maakt ons veel gelukkiger dan welke materiële rijkdom dan ook - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Reizen maakt ons veel gelukkiger dan…
Wat er gebeurt met je lichaam wanneer je begint met regelmatig chocola te eten Niets is wat het lijkt wanneer je deze foto's voor het eerst bekijkt

Reizen maakt ons veel gelukkiger dan welke materiële rijkdom dan ook

Door Skip Tromp de Haas
1.383
Advertisement

Wat betekent het om gelukkig te zijn, hoe bereik je een staat van rust. We stellen onszelf dezelfde vraag op veel verschillende manieren maar bijna zetten we die dingen niet om in actie waar we mogelijk echt gelukkig van zouden kunnen worden. Volgens psycholoog Tom Gilovich zit het hem in deze vraag die je jezelf stelt: "Is het beter in het leven om te bezitten of om iets te doen?" Als eenmaal het mechanisme wordt begrepen dat achter het hebben van dingen zit, dan zal je begrijpen hoe het komt, volgens deze expert, dat de beste manier om gelukkig te zijn in het leven is door te doen.

Iets doen of iets hebben? Dat is het dilemma

Naast dat je belastingen en de hypotheek ermee betaalt zijn er voornamelijk twee manieren waarop we ons geld kunnen uitgeven. Aan shoppen en ervaringen als reizen, cultuuruitstapjes en sportieve activiteiten. Tusen deze twee vormen van uitgeven zit een wereld van verschil.
Wanneer we iets kopen dan hebben we onbewust de neiging onszelf gerust te stellen erover dat juist omdat we iets tastbaars kopen, dat meegaat in de tijd, dat daarom ook de tevredenheid die we uit die aankoop halen, ook lang meegaat. Het laat zich natuurlijk raden, als je er eerlijker over nadenkt, dat de zaken helemaal niet zo in elkaar steken zo legt pyscholoog Gilovich uit: "Een van de vijanden van gelukkig zijn is gewenning; wanneer we een ding kopen dan voelen we ons gelukkig, maar dat gevoel duurt niet lang, precies zolang nodig is om aan dat ding te wennen."

Kan je geluk met geld kopen?

Het antwoord zou kunnen zijn: ja... als je weet hoe je het moet uitgeven! Gilovich zegt: "De ervaringen die we opdoen in het leven zullen steeds belangrijker blijven dan welk materieel eigendom dan ook. Hoewel we zeer sterk onze identiteit ontlenen aan tastbare zaken zoals bijvoorbeeld een bepaalde kledingstijl, blijven ze toch iets dat los staat van onze persoon. Echter kunnen we stellen dat wij de optelsom zijn van de ervaringen die we opdoen en dat deze om die reden een deel van ons gaan uitmaken".
Daarom zijn reizen, meedoen aan cultuurevenementen en workshops, tentoonstellingen bezoeken, sporten en je op een totaal nieuwe ervaring storten allemaal voorbeelden van echte goede 'aankopen'. Door hierin te investeren ben je ook minder gevoelig voor het jaloers zijn om wat anderen hebben: "Zien dat iemand anders in een beter hotel zit dan jij kan een vervelend gevoel geven, maar dit is minder erg als het gevoel te hebben om voorbijgestreefd te zijn in materiële bezittingen."
Als we onder aan de streep kijken hoe weinig deze eigendommen ons kunnen bieden op emotioneel vlak, lijkt deze manier van ernaar kijken wel iets dat we mogen onthouden...

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt