10 dingen die ALLEEN maar mogelijk zijn in Noord-Korea

door Skip

14 December 2017

10 dingen die ALLEEN maar mogelijk zijn in Noord-Korea
Advertisement

Mysterieus, gesloten, totalitair en verouderd: mogelijk zijn dit de eerste bijvoeglijke naamwoorden die in je opkomen wanneer het gaat over Noord-Korea. Dit land heeft regeringsmodel en manier van leven die uniek is in zijn soort en maakt degenen die van buiten toekijken bang, maar tegelijkertijd weet het te boeien als geen ander.
Na jullie te hebben verteld over tien doodgewone dingen die je kan doen die daar worden bestraft met levenslang, willen we nu tien dingen op een rijtje zetten die wij idioot vinden, maar daar de realiteit zijn.

Advertisement

De grote Kim Jong-il

De grote Kim Jong-il

Wikipedia/Bjørn Christian Tørrissen

Het leven van de Noord-Koreaanse dictator die het land bestuurde van 1994 tot 2011 wordt niet alleen les over gegeven op school, maar ook wordt neergezet als iemand met mythische eigenschappen al dan niet verzonnen. Boeken zijn dan ook een belangrijk middel om de persoonlijkheidscultus te voeden van de regerende familie, hierin valt te lezen dat Kim Jong-il werd geboren op de berg Baektu (op de grens met China) en dat er op die dag een ster de gehele hemel verlichtte en dat er een dubbele regenboog verscheen om het geheel te verfraaien. In de teksten staan ook dat hij al leerde lopen en praten ruim voor hij een jaar oud was en dat er op de dag van zijn dood een sneeuwstorm die zijn weerga niet kent neersloeg op het meer nabij de berg Baektu, waardoor er een kloof in het ijs van het gebied daar ontstond. Volgens de archieven van de Sovjets werd Kim Jong-il in Chabarovsk geboren, een stad in het Verre Oosten. 

Advertisement

Weinig wegen en strenge controles op verplaatsingen van A naar B in het land

Weinig wegen en strenge controles op verplaatsingen van A naar B in het land

Flickr/© (stephan) (CC BY-SA 2.0)

In Noord-Korea blijkt minder dan 8% van de wegen geasfalteerd. Auto's die bijna geheel afwezig zijn, waarover alleen politici en militairen kunnen beschikken, maakt dat het verbeteren van de verbindingen totaal van secundair belang.
Mensen verplaatsen zich per fiets of met het openbaar vervoer welke natuurlijk worden beheerd door de openbare autoriteiten. Bij dit alles moet niet worden vergeten dat het alleen mogelijk is met vooraf gegeven toestemming en via Peking (via het vliegtuig of per trein) in het land te komen. De inwoners ondergaan daarnaast strenge reiscontroles en zijn niet vrij om te gaan waar en wanneer ze dat willen.

De NADA

De NADA

Wikipedia/National Aeronautics and Space Administration

Het Noord-Koreaans ruimtevaartagentschap is opgericht in 2013 en verving de Noord-Koreaanse commissie voor Ruimtevaarttechnologie. Doet de naam en het logo je ergens aan denken? Bepaal zelf maar of dit een overduidelijke vorm van spotternij is of niet.

De Juche-kalender

De Juche-kalender

Wikipedia/Roman Harak (CC BY-SA 2.0)

In 1997 heeft Noord-Korea officieel een nieuwe manier aangenomen om de tijd weer te geven. Volgens deze datumnotatie komt het eerste jaar overeen met de geboortedag van de leider Kim Il-sung, in 1912 en nu wordt gezien als Juche-jaar 1. Nu hebben alle paspoorten en ook geboortepapieren, deze datumnotering.

De wondermedicijnen

De wondermedicijnen

© MikesVerca‏/twitter

In 2015 verklaarde Noord-Korea een vaccin ontwikkeld te hebben waarmee ziektes als het coronavirus dat de luchtwegen treft, AIDS en ebola kunnen worden genezen. Het wonderlijke vaccin Kumdang-2 is naar voren geschoven als vertrager van tumorgroei, als bestrijder van de ochtendmisselijkheid en de stress die ontstaat door het werken achter de PC. Natuurlijk is dit iets heel erg ongeloofwaardigs als je bedenkt dat de Wereldgezondheidsorganisatie meent dat mensen nog sterven aan tuberculose.

Advertisement

Chulsin-songbun

Chulsin-songbun

pixabay.com/589724

Met een decreet dat werd uitgevaardigd in 1957 om zuiveringen op grote schaal ten uitvoer te brengen, werd dat gedaan op basis van de mate van trouw die de Noord-Koreaanse bevolking heeft. Deze blijkt onder te verdelen in drie hoofdgroepen: de trouwen (25%) de neutralen (55%) en de vijanden (20%). Deze categorieën zijn grotendeels bepaald door de rol en het beroep dat de voorouders van iemand hebben gehad en beoefend in het leven. Een inwoner met een familielid die een katholiek priester was had sociaal gezien een heel lage status, iemand die afstamt van inwoners die meestreden tegen de strijd tegen Japan tijdens en voor de Tweede wereldoorlog heeft daarentegen de eer om een hogere rang te hebben.

Het plezierpeloton

Het plezierpeloton

Wikimedia/Uri Tours (CC BY-SA 2.0)

Hoewel we het niet zeker kunnen weten, is er in het verleden wel het nieuws doorgesijpeld dat president Kim Jong-un, net zoals zijn vader voor hem, beschikt over een soort van genotsleger bestaande uit jongvolwassen meisjes die eruit worden gepikt op school en gedwongen een selecte groep militairen en de dictator zelf moeten dienen.

Advertisement

De Arirang-spelen

De Arirang-spelen

Wikimedia/Kok Leng Yeo (CC BY 2.0)

Dit massale evenement is uniek in zijn genre en wordt elk jaar gehouden in de hoofdstad van het land. Hieraan doen ongeveer 100,000 mensen mee; onder hen zijn atleten dansers en toeschouwers en alles is erop gericht om de waarden van de Noord-Koreaanse traditie te verheerlijken, net als het belang van het leger en de leiders van de regerende familie.

Eenhoorns bestaan

Eenhoorns bestaan

Wikimedia/Pearson Scott Foresman

In 2012 heeft een groep Noord-Koreaanse archeologen aangekondigd resten van een eenhoorn te hebben gevonden in een tempel in de buurt van Pyongyang.

Aangezien de Noord-Koreaanse staatstelevisie aan de burgers laat weten dat China het gelukkigste land ter wereld is (gevolgd door Noord-Korea, Cuba, Iran en Venezuela) en Amerika het meest ongelukkig, lijkt ons dat ze het voor mogelijk verklaren dat eenhoorns echt bestaan, echt ongeloofwaardig.

Advertisement