Een man slaagt erin voor de eerste keer een walvis te filmen die helemaal uit het water springt

Janine image
door Janine

01 Januari 2018

Een man slaagt erin voor de eerste keer een walvis te filmen die helemaal uit het water springt
Advertisement

Elk jaar aan de kusten van Zuid-Afrika vindt de migratie van sardines plaats, een biologisch fundamentele gebeurtenis die walvisachtigen en allerlei soorten vis aantrekt. In die gelukkige periode is het zeer waarschijnlijk dat roofzuchtig gedrag wordt waargenomen, maar ook sociale gebeurtenissen die, gezien de hoge concentratie van dieren, zeer frequent worden.

Ook de duiker en de videomaker Craig Capeheart ging naar Johannesburg voor deze gebeurtenis en hij bracht een film mee naar huis die nog nooit eerder was vertoond.

Advertisement
Craig Capeheart/Youtube

Craig Capeheart/Youtube

In het filmpje (die kun je hieronder volledig vinden) zien we walvissen uit het water springen, een typisch gedrag van deze dieren waar nog geen zekere verklaring voor is gevonden.

Experts denken dat het een manier is om signalen naar hun soortgenoten te sturen of om zich te ontdoen van vervelende en schadelijke huidparasieten; anderen denken dat ze eenvoudigweg spelen.

Gezien hun grootte, zijn de bultruggen meestal slechts gedeeltelijk uit het water (terwijl haaien en dolfijnen vaak helemaal het water uit komen), maar in dit geval is er een uitzondering: voor de eerste keer wordt er een bultrug van 40 ton gefilmd die in al zijn schoonheid naar voren komt en een fractie van een seconde lijkt te "vliegen" boven de zee.

Advertisement