Maak kennis met het zwartste materiaal dat ooit door mensen is gemaakt

door Skip

25 Januari 2018

Maak kennis met het zwartste materiaal dat ooit door mensen is gemaakt
Advertisement

In 2004, al lang geleden, rondde het bedrijf Surrey Nanosystems een materiaal af dat ongelofelijk zwart is, en een heel groot deel van het licht kon absorberen dat erop viel. Dit werd een object van onderzoek en experimenten en lukte het de experts op een of andere manier het absorberende vermogen in die mate te versterken totdat ze in 2016 het volle potentieel van de Vantablack-voering aan het publiek konden tonen.

Vantablack kan 99,965 procent van de ultraviolette, zichtbare en infraroodstraling absorberen. In simpele bewoordingen, dit ding komt het meeste in de buurt van een zwart gat dat we ooit te zien zullen krijgen. 

via surreynanosystems.com

Advertisement
Copyright Surrey NanoSystems 2017

Copyright Surrey NanoSystems 2017

Dat dit materiaal zo donker is, dat komt door nanobuisjes, dat zijn zeer kleine buisjes die meer dan drieduizend keer zo klein zijn als een mensenhaar. Door de manier waarop ze zijn gevormd en geplaatst is er geen ruimte voor licht om te weerkaatsen op de ogen van degenen die kijkt.

Het uiteindelijke effect, ook bij driedimensionale objecten, is een plat oppervlak. Een ballon ziet eruit als een zwarte cirkel, een gezicht ziet eruit als een platte ovaal.

Advertisement
Copyright Surrey NanoSystems 2017

Copyright Surrey NanoSystems 2017

Op dit moment lijkt Vantablack zijn tijd té ver vooruit te zijn. Het is namelijk zo zwart dat er nog geen instrumenten zijn waarmee in getallen uitgemeten kan worden hoe zwart het wel niet is.

Surrey NanoSystems heeft het materiaal natuurlijk niet gemaakt om ons fans van wetenschap en zwarte gaten te boeien; aanvankelijk moest het uitsluitend toepassingen krijgen in de sterrenkunde, maar openen zich nu andere wegen die uiteenlopen van wetenschappelijke instrumenten tot luxegoederen.

In afwachting van het moment dat we dit in een of andere vorm op de markt zullen zien, kunnen we onze ogen uitkijken in de video hieronder waar Vantablack wordt geraakt van dichtbij door een laser en volledig het licht daarvan weet op te nemen.

Advertisement