Als je echt van deze honden houdt dan zou je ze niet moeten kopen

door Skip

13 Februari 2018

Als je echt van deze honden houdt dan zou je ze niet moeten kopen
Advertisement

Er zijn genoeg pagina's die op sociale media worden aangemaakt, vaak met zulk verrassend resultaat dat het echt een heuse bron van inkomsten wordt voor de baasjes. Mopshonden en Franse buldogs lijken deze laatste tijd bijzonder populair te zijn, een gegeven dat ervoor heeft gezorgd dat er ad hoc fokkerijen zijn gekomen voor deze rassen, waar echter maar al te vaak de gezondheidsproblemen worden onderschat die te wijten zijn aan de strikte selectie ten behoeve van hun bijzondere eigenschappen.

Advertisement

Wist je dat...

Wist je dat...

Wikipedia/Beckilee (CC0 1.0)

Uitgaande van een verslag dat door de British Veterinary Association is gepubliceerd, neemt het aantal mensen dat kiest voor een ras met sterk verkorte snuit duizelingwekkend toe. Deze honden, zoals bijvoorbeeld mopshonden, Franse en Engelse buldogs worden gekenmerkt door de manier waarop hun schedel groeit. Hierbij groeit deze meer in de breedte dan hoogte en is dit de oorzaak van ernstige ademhalingsproblemen waar ruim 75% van de mensen niet van op de hoogte is.

Advertisement

De hond die als praalhond wordt gezien

De hond die als praalhond wordt gezien

X-Ray of Pug

De grote veranderingen in het uiterlijk van honden zoals de mopshond zijn aan het einde van de 19e eeuw doorgevoerd (maar dat gebeurt nu nog steeds bij fokkerijen van nu) toen deze van oorsprong Aziatische hond gemeengoed werd in Engelse salons, waar de rijken wedstrijdjes deden om wie het meest bijzondere exemplaar had met de extreemste gelaatstrekken.

Om dit doel te bereiken kreeg het paren van honden die familieleden van elkaar zijn, vaste voet aan de grond. Je weet misschien wel dat dit op genetisch niveau zorgt voor een verminderde variatie die op den duur verandert in een bron van gezondheidsproblemen, welke te wijten zijn aan een grote verscheidenheid erfelijke aandoeningen.

Wat bij mopshonden het zogenaamde brachycephaliesyndroom veroorzaakt is een afgeplatte neus, vernauwde neusgaten en een onderontwikkelde luchtpijp. Daardoor zijn ze van nature weinig geschikt voor langdurige fysieke inspanning en hebben ze veel last van warmte en vochtigheid. 

Maar dit is niet het enige probleem waar dit ras en soortgelijke rassen mee te maken kunnen krijgen.

Maar dit is niet het enige probleem waar dit ras en soortgelijke rassen mee te maken kunnen krijgen.

Wikipedia/Cwazi (CC BY-SA 3.0)

Andere veelvoorkomende gezondheidsproblemen onder deze rassen zijn zwaarlijvigheid (dat op zijn beurt verband houdt met de verminderde neiging van het dier tot bewegen) huidinfecties (om die te voorkomen moeten huidzweren schoon en droog worden gehouden) oogontstekingen. Een ander ding dat niet heel gevaarlijk is maar wel onder controle moet worden gehouden is omgekeerd niezen. Hierbij hoopt speeksel zich op onder het gehemelte waardoor de keel gaat irriteren.

Al deze problemen maken het waarschijnlijker dat er moet worden uitgeweken naar plastische chirugie om de luchtwegen breder te maken, maar als je er goed over nadenkt, is het hele probleem gecreëerd door het afdwingen van enkele kenmerken van hun lichaamsbouw. Bewust zijn van het leed dat is ontstaan door de voorkeuren die mensen hebben is van belang bij het maken van een bewuste keuze van welk huisdier je wilt adopteren. En daarnaast niet vergeten dat het fokken van rashonden (en katten) alleen tot in zoverre mag worden gestimuleerd dat er aan de gezondheidsnormen wordt voldaan en de soort wordt beschermd.

Advertisement