Zo pakken sommige landen in de wereld het probleem van zwerfhonden aan

door Skip

09 September 2018

Zo pakken sommige landen in de wereld het probleem van zwerfhonden aan
Advertisement

Het fenomeen zwerfhonden is in bijna alle landen wel een probleem. Elk land doet via een reeks wetten en regels een poging om dit probleem zo goed mogelijk aan te pakken. Fikse boetes en enkele jaren gevangenisstraf zijn de voornaamste straffen voor mensen die worden beschuldigd van het mishandelen van honden en verwaarlozen van dieren. Laten we eens kijken welke landen de beste stappen hebben gezet om dit verschijnsel tegen te gaan.

Advertisement

Turkije

Turkije

u/Never-On-Reddit/Reddit

In Turkije is de regering met maatregelen begonnen die moeten tegengaan dat er meer dieren gaan rondzwerven. Reutjes die worden gevonden op straat worden gevangen, gesteriliseerd en vrijgelaten zodat zij zich niet kunnen voortplanten en waardoor ze dus minder agressief zijn. Om overigens te voorkomen dat honden omkomen van de honger hebben ze op straten in steden 'zuilen' neergezet die, als je er plastic flessen in gooit, honden dan eten geeft. Twee vliegen in een klap!

Advertisement

Duitsland

Duitsland is waarschijnlijk het meest actief op dit gebied. In de grondwet is er een speciale sectie gewijdt aan de bescherming van dieren. Er wordt gericht werk gedaan en zijn de organisaties die opkomen voor hun rechten zeer actief. De boetes voor verwaarlozing of mishandeling kunnen oplopen tot 25.000 euro en tot wel dertig jaar gevangenisstraf. Door sinds de jaren negentig speciale dierbeschermingslessen op scholen te geven, hebben mensen geleerd respect te hebben en zorgzaam te zijn voor alle soorten.

Elke gevonden zwerfhond wordt opgenomen, en kan hij dan in een database worden gevonden als iemand hem kwijt is, anders brengen ze hem naar een asiel. Honden hier kunnen worden geschonken aan zorginstellingen, bejaardenhuizen of verenigingen voor blinde mensen.

Om een hond of kat mee te nemen uit deze asiellocaties moet je 150 euro storten. Je krijgt de hond ingeënt en wel mee, met papieren en al, en zal de rest van het geld worden gebruikt om de locatie te onderhouden. Of je geschikt bent zal worden bepaald aan de hand van het aantal uur dat je op je werk bent en hoeveel tijd je thuis hebt. Alleen als het resultaat hiervan goed is krijg je de hond of kat mee!

China

China

MarkScottAustinTX/Flickr

Hier is het verboden om meer dan twee gezelschapshonden te hebben. Deze wet is ingevoerd sinds 2009 om het verschijnsel van zwerfdieren tegen te gaan. Nu is het in grote steden als Peking toegestaan om slechts een gezelschapshond te hebben die niet boven de 35 centimeter uitkomt. Bovendien moet het baasje elk jaar een registratiebelasting van ommenabij de de 1000 yuan betalen.

Frankrijk

Frankrijk

Pxhere

Alle honden moeten een tatoeage of een elektronische microchip hebben met gegevens over zijn vaccin tegen hondsdolheid en zijn vaccinaties. Als er mensen zijn die deze documenten niet bezitten, kunnen zij meteen een boete krijgen van 450 euro. Bovendien controleren autoriteiten voortdurend het aantal zwerfhonden. Wie er wordt gesnapt bij het mishandelen of verwaarlozen van een hond of kat krijgt een boete van circa 30.000 euro en krijgt hij of zij een proces aan z'n broek voor dierenmishandeling.

Nederland

Nederland

Max Pixel

In Nederland is dierenmishandeling een misdrijf. Mensen die pro dieren zijn staan altijd vooraan om het op te nemen voor een hond of kat. In de wet staat dat je voor dierenmishandeling een boete kunt krijgen tot wel 17.000 euro en dat je mogelijk kan worden gearresteerd.

Advertisement

Amerika

Amerika

MaxPixel

In de V.S. moet je bepaalde regels volgen om ervoor te zorgen dat je honden niet kwijtraakt tijdens het wandelen. Het baasje moet altijd beschikken over een riem en halsband en paspoort met daarin zijn gegevens en zijn baasje.

Verschillende landen, verschillende maatregelen, maar zonder meer even doeltreffend! De Duitsers lijken hierin toch voorop te lopen; die laten zien erg efficiënt te zijn met normen en procedures die op maat gemaakt zijn om huisdieren de best mogelijke perspectieven te bieden.

Advertisement