De 4 echte redenen waarom we uitstellen: deze weten is de eerste stap richting verandering

door Skip

07 September 2018

De 4 echte redenen waarom we uitstellen: deze weten is de eerste stap richting verandering
Advertisement

Uitstellen geeft je de illusie van vrijheid. We denken dat we over eindeloos veel tijd beschikken en wordt deze ons slechts afgenomen, Edward Young - Het is niet moeilijk om het profiel te schetsen van een uitsteller. Hij voelt zich beschermd door een schijnvertrouwen in zichzelf en hij denkt dat hij alles onder controle heeft en dat hij een bepaalde taak uitstelt naar een exact moment in de toekomst, om een hele precieze reden. Maar dat precieze moment in de toekomst bestaat niet, net als dat de reden om iets direct te doen er ook niet is.

Je ontworstelen aan uitstelgedrag is geen makkelijke klus omdat het een instinctieve reactie is op minder opvallende problemen waar je je niet altijd van bewust bent. Wat zijn de redenen die iemand tot uitstellen drijft en hoe overwin je deze slechte gewoonte door gewoon je houding te veranderen.

Advertisement

De voornaamste oorzaken van uitstelgedrag zijn:

De voornaamste oorzaken van uitstelgedrag zijn:

pxhere.com

  • Boosheid: vaak is dit een negatieve reactie op de druk die op je wordt uitgeoefend door andere mensen die je niet kunt verdragen. Als je dit niet weet en het vervolgens ook niet beteugelt dan kan het uitstelgedrag ook de kwaliteit van je relaties aantasten.

  • Slachtofferrol: hoewel de uitsteller zichzelf in zijn eentje opsluit in de kooi die hij zelf gemaakt heeft, krijgt hij ook enigzins het gevoel dat hij een slachtoffer is. Hij voelt zich belaagd door degene die hem bepaalde verwachtingen oplegt en beklaagt zich over het feit dat hem zulk onrecht wordt aangedaan. Een doodlopende weg is het resultaat. Het werk doen wat je zou moeten doen, betekent dat je dingen moet voelen die niet zo prettig zijn, maar door het werk niet te doen voel je het alsnog.

  • Onzekerheid: meestal is het echter zo dat wanneer anderen er niks mee te maken hebben dat je door faalangst en onzekerheid wordt belemmerd om alles te doen. Je gaat steeds meer zekerheid halen uit het feit dat je faalt en is het zelfs nutteloos om überhaupt iets te proberen.

  • Perfectionisme: de uitsteller is ook vaak een perfectionist. Zo erop gefixeerd zijn om alles zo goed mogelijk te doen, kunnen de dingen niet worden gedaan op een manier die "er wel mee door kan." De uitsteller laat elk initiatief varen bij alleen al de gedachte aan hoeveel energie hij erin moet steken om een bepaalde taak af te maken, aangezien hij geen andere manier kent. De perfectionist kun je herkennen aan het voortdurende 'ik moet' in plaats van 'ik zou moeten' en aan het feit dat hij regelmatig het gevoel heeft niet te voldoen. Hij heeft het ideaal van perfectie duidelijk voor ogen, maar is dit ook moeilijk haalbaar, ook voor hem.

  • Angst voor de realiteit: mensen die uitstelgedrag vertonen leven in wezen in een wereld die zijzelf hebben gebouwd, bestaande uit leugens en illusies. Uitstellers zijn ontzettende leugenaars. zo houden ze zichzelf namelijk voor dat ze op een later moment meer tijd zullen hebben voor een bepaalde klus. Door echt na te denken over hoeveel moeite iets kost en hoeveel tijd je hebt zou misschien duidelijk worden dat je dat ene ding snel nu moet afmaken en dat is iets wat de uitsteller coûte que coûte wil vermijden.
Advertisement

Negatief denken ombuigen

Negatief denken ombuigen

pixabay.com

Niet meer uitstellen is eenvoudig. Eerst moet je onder ogen zien dat de gewoonte om uit te stellen een reactie is op andere problemen. Er is echter een manier waarop je kunt proberen om in actie te komen en wel door de negatieve houding ten opzichte van wat je moet doen te veranderen. Demotiverende gedachtes vervangen is een manier om te stoppen met uitstellen.

In plaats van dit te zeggen ... zeg je dit.

  • "Ik moet"..."Ik kies ervoor om"
  • "Ik moet dit afmaken"..."Waar kan ik mee beginnen?"
  • "Ik moet het perfect doen"..."Het zou perfect kunnen zijn."
  • "Ik doe het later wel"..."Ik begin er nu mee en maak het later misschien af"

We hebben hier een overzicht voor je geschetst van wat veel mensen overkomt, die het vaak niet doorhebben dat ze in een automatisme van 'niet-doen' hebben gekregen, dat heel slecht is voor je. Hoe vaak stel je dingen uit? Denk je dat door uit te stellen bepaalde dingen of relaties in je leven zijn verslechterd?

Advertisement