Dit zijn de onmiskenbare tekenen om te begrijpen of je met een psychopaat omgaat - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit zijn de onmiskenbare tekenen om…
Fibromyalgie is een onzichtbare ziekte die niemand ziet en niet wordt begrepen door de maatschappij Deze fotograaf combineert oude foto's met foto's van tegenwoordig... je maakt een reis door de tijd!

Dit zijn de onmiskenbare tekenen om te begrijpen of je met een psychopaat omgaat

Door Skip Tromp de Haas
2.030
Advertisement

Als je bij het horen van het woord "psychopaat" een beeld ziet opdoemen van een bezeten moordenaar met het schuim in zijn mondhoeken, dan heb je het deels bij het verkeerde eind. Net als Norman Bates - het personage uit de beroemde film van Hitchcock - zijn psychopaten mensen die een nogal gewoon leven leiden, gewoon helemaal binnen de norm en komt hun geestesziekte in bepaalde aspecten van hun gedrag tot uiting. Het lijkt dus aardig lastig om een psychopaat te herkennen.

Maar er zijn volgens de wereld van de wetenschap enkele unieke signalen die erop wijzen dat degene die tegenover je zit een psychopaat is. Laten we gaan kijken welke signalen dat dan zijn, om nare verrassingen te voorkomen.

foto: pixabay

Over het algemeen vertonen psychopaten aanhoudend antisociaal gedrag, en is er hierin geen plaats voor empathie of berouw; ze lijken onverschrokken, bekrompen, impulsief en een sterk egoïstische inslag te hebben. Tegelijkertijd zijn ze nauwgezet en er behoorlijk goed in om andermans persoonlijkheid te begrijpen. Maar deze aspecten zijn echter ook bij veel mensen waar te nemen die geen psychopaat zijn.

Volgens Calli Tzani - Pepelasi zijn er andere onderscheidende kenmerken. Zij is als onderzoekster psychologie verbonden aan de Universiteit van Huddersfield.

Ten eerste, de pathologische houding wat liegen betreft. Deze neiging is zo diep geworteld dat dit psychopaten tot perfecte leugenaars maakt en kunnen ze goeie, maar ook onware verhalen in elkaar draaien die lastig zijn om te ontkrachten.

foto: pixabay

Verder is een blakend zelfvertrouwen nog een eigenschap, dat inhoudt dat de keerzijde hiervan is dat een psychopaat mensen met wie hij contact heeft heel sterk het gevoel kan geven dat ze niet voldoen. Door in hen dat gevoel op te wekken, kan de psychopaat hen om de tuin leiden, bedonderen en hen overtuigen van zijn leugens. Weerstand bieden tegen deze manipulatietechnieken heeft verhitte en frustrerende discussies tot gevolg, waarin de psychopaat uiteindelijk net doet alsof hij toegeeft.

Andere dingen die hem kenmerken zijn het gebrek aan zelfbeheersing en berouw. Daarnaast is er ook een opvallende neiging niets te geven om anderen en regels en is er sprake van sterk narcisme; overspelig gedrag gaat vaak ook gepaard met deze dingen. Misschien komt het juist door overspeligheid dat partners vluchten, vooral vrouwen. Mannen daarentegen, hebben meer moeite om los te komen van sociopathische ontrouwe vrouwen. In ieder geval, een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt