De inheemse volkeren van het Amazoneregenwoud gaan het grootste groene gebied ter wereld aanleggen en beschermen

door Skip

13 December 2018

De inheemse volkeren van het Amazoneregenwoud gaan het grootste groene gebied ter wereld aanleggen en beschermen
Advertisement

De oorspronkelijke bewoners van het Amazoneregenwoud zijn tijdens de VN-conferentie over biodiversiteit met het voorstel gekomen om een beschermde groene corridor aan te leggen, het grootste beschermde gebied ter wereld. Hier worden mensen, dieren en het klimaat behoed voor de gevaren die mensen veroorzaken voor het milieu.

De aanleiding voor het voorstel van de mensen die altijd woonden en nog steeds wonen in het woud is dat ze zich zorgen maken. Het is verschrikkelijk wat de mensheid het Amazoneregenwoud, maar ook andere gebieden met groen aandoet en zal dit ernstige gevolgen hebben.

Advertisement
Ibama/Wikimedia

Ibama/Wikimedia

200 miljoen hectare aan Amazoneregenwoud dat loopt door Bolivia, Brazilië, Colombia, Equador, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela moet een "toevluchtsoord voor leven en cultuur" worden waar niemand z'n pijlen op mag richten uit economische belangen. Het verbond van inheemse volkeren wil met dit voorstel datgene behouden wat over is van het woud dat verschoond is gebleven van de nietsontziende kaalslag en het dumpen van vervuilende stoffen.

Het Amazonegebied is de groene long van de wereld, en die hebben we absoluut nodig. Raken we die kwijt, dan zijn onomkeerbare problemen op aarde de prijs die we daarvoor moeten betalen.

Er zijn mogelijk een flink aantal problemen die het voorstel, hoe nobel en terecht ook, moeilijk uitvoerbaar maken. De landbouweconomie lijkt met zijn sterke motor zelfs invloed te hebben op plannen die van belang zijn voor de wereld. Wat het nog erger maakt zijn de recente ontwikkelingen op politiek gebied in Colombia en Brazilië. De nieuwe leiders daar lijken namelijk het milieu niet echt belangrijk te vinden.

Advertisement
Dwayne Reilander/Wikimedia

Dwayne Reilander/Wikimedia

De inheemse volkeren (meer dan 500 verschillende culturen uit 9 landen in het Amazonegebied) zeggen bereid te zijn om het "heilige" gebied te zelfs te verdedigen met hun leven als dat moet. Het woud fungeert niet alleen als filter voor de aarde, maar het is ook de plek waar zij (nagenoeg altijd al) wonen. Er leven meer dan 1 miljoen mensen onderverdeeld in stammen. Met enkele stammen is zelfs nog nooit contact geweest.

Ook is het een thuisbasis voor meer dan de helft van alle planten- en dierensoorten ter wereld. Sommige soorten komen uitsluitend hier voor.

Kan het misschien zijn dat de mensheid blind is geworden en niet meer ziet hoe belangrijk het is om hele belangrijke natuurgebieden met groen zoals het Amazoneregenwoud te beschermen? We hopen dat het voorstel dat door de inheemse volkeren is gedaan, snel wordt uitgevoerd. Dan hebben we nog een beetje hoop dat de aarde te redden is. 

Advertisement