Hoeveel ruimte zou er nodig zijn om de hele wereld van energie te voorzien met zonne-energie?

Janine image
door Janine

29 Augustus 2019

Hoeveel ruimte zou er nodig zijn om de hele wereld van energie te voorzien met zonne-energie?
Advertisement

Als we de hoeveelheid elektriciteit overwegen die we elke dag nodig hebben voor al onze activiteiten - licht, verwarming of koeling van lucht en water, transport - lijkt het ongelooflijk dat dit kan worden teruggewonnen dankzij alleen hernieuwbare energie.

Alleen al in 2009 werd bijvoorbeeld 20.279.640 gigawattuur energie (GWh) verbruikt: om een idee te geven, is het alsof elke dag 1 miljard kachels worden aangestoken.

via University of Braunschweig

Craig Jones/Twitter

Craig Jones/Twitter

Vandaag moeten we, om aan de energiebehoeften van de aarde te voldoen, vertrouwen op niet-hernieuwbare bronnen: steenkool, olie, aardgas en kernenergie. Deze bronnen raken niet alleen na verloop van tijd op, deze middelen zijn ook vervuilend. Daarom wordt het belang van het gebruik van hernieuwbare energie al langer onderstreept.

Dit type energie is de energie die wordt verzameld uit die bronnen die op natuurlijke wijze in korte tijd weer worden geïntegreerd: zonlicht, wind, regen, getijden, golven, aardwarmte. Volgens nieuwe studies zouden deze bronnen kunnen voldoen aan de energiebehoefte van de wereldbevolking.

Meer in het bijzonder hebben wetenschappers aangetoond dat alleen zonne-energie al in staat zou zijn om aan de behoeften van de hele wereld te voldoen. Maar hoeveel vierkante kilometer zonnepanelen moeten worden aangelegd om voldoende elektriciteit te garanderen?

Advertisement
afcent.af.mil

afcent.af.mil

Uit het onderzoek van de Technische Universiteit van Braunschweig is gebleken dat het, om alleen aan de energiebehoeften van Duitsland te voldoen, voldoende zou zijn om een oppervlakte van 2.025 vierkante kilometer te bedekken met zonnepanelen; voor Europa zou 12.100 vierkante kilometer voldoende zijn.

Voor de hele wereldbol is 60.025 km2, voldoende, dat wil zeggen een gebied kleiner dan de grootte van de hele Duitse natie. Maar het meest schokkende is dat het niet nodig is om een specifiek gebied voor zonne-energieproductie aan te wijzen: het dak van elk huis kan gemakkelijk voor dit doel worden gebruikt. Waar wachten we dan op om al onze energie om te zetten in duurzame energie?

Source:

https://www.dlr.de/tt/Portaldata/41/Resources/dokumente/institut/system/projects/Ecobalance_of_a_Solar_Electricity_Transmission.pdf

Advertisement