Afscheid van de eerste gletsjer in IJsland: een gedenkplaat zet ons aan het denken over de milieuramp

Janine image
door Janine

19 Augustus 2019

Afscheid van de eerste gletsjer in IJsland: een gedenkplaat zet ons aan het denken over de milieuramp
Advertisement

Het nieuws is misschien niet nieuw, - helaas - , maar het blijft schokkend: een van de 400 gletsjers van IJsland is nu voor altijd verdwenen. De klimaatcrisis ziet geen uitweg en dit kan alleen de eerste van vele gletsjers zijn die verdwijnen. IJsland is een prachtig land waar de natuur de onbetwiste heerser is, maar de bijwerkingen van menselijk gedrag beginnen ook in dit land te verschijnen.

via Earth Observatory

Advertisement
Twitter / NASA Earth

Twitter / NASA Earth

Het land van "ijs en vuur" heeft zijn eerste gletsjer verloren en, over het algemeen, zijn in de afgelopen 20 jaar al zijn gletsjers met 7% verminderd. Dit zijn verontrustende gegevens, vergezeld van de even schokkende beelden onthuld door de NASA: van satellietbeelden is het mogelijk om de geleidelijke en verontrustende smelting van de enorme gletsjer Okjökullr, ook bekend als Ok, te observeren. In de afgelopen 30 jaar is de gletsjer geleidelijk blijven smelten, totdat deze officieel "dood" werd verklaard.

Een geologische kaart uit 1901 liet zien dat de Ok zich uitstrekte over een gebied van ongeveer 38 vierkante kilometer, terwijl in 1978 een onthulling van de NASA beelden toonde waarin de gletsjer slechts 3 vierkante kilometer meette.

Advertisement

Les chercheurs de Rice University inaugureront le 18 août cette plaque commémorative sur l'Okjökull, premier glacier...

Pubblicato da Axelle Tessandier su Sabato 10 agosto 2019

Nu willen twee antropologen de Ok-gletsjer herinneren met een gedenkplaat, om de ramp te benadrukken die we elke dag voor onze ogen hebben:

"De Ok is de eerste IJslandse gletsjer die zijn status als gletsjer verliest. In de komende 200 jaar zullen al onze gletsjers hetzelfde lot volgen. Dit monument dient om te laten weten dat we ons bewust zijn wat er gebeurt en dat we weten wat er moet gebeuren. Alleen in de toekomst zullen we weten of het ons is gelukt".

Helaas warmt het noorden van het land twee keer zo snel op als de rest van de wereld, waardoor temperaturen oplopen die het milieu ernstig schaden. De gedenkplaten zijn niet alleen voor de doden, maar ook voor de levenden: deze plaquette dient om ons eraan te herinneren dat we actie moeten ondernemen en dat we niet kunnen blijven toekijken, naar het vermijdbare einde van onze planeet.

Advertisement