In het Verenigd Koninkrijk overtreffen hernieuwbare energiebronnen de fossiele brandstoffen: het is de eerste keer in de geschiedenis

Janine image
door Janine

15 November 2019

In het Verenigd Koninkrijk overtreffen hernieuwbare energiebronnen de fossiele brandstoffen: het is de eerste keer in de geschiedenis
Advertisement

In een omgeving die gebukt gaat onder klimaatverandering en stijgende temperaturen, wordt het gebruik van hernieuwbare energiebronnen een steeds urgentere noodzaak. Overmatig gebruik van fossiele brandstoffen leidt in feite onvermijdelijk tot misbruik van de hulpbronnen die onze planeet zich niet langer kan veroorloven.

De mens, de schepper van de meeste vervuiling door zijn activiteiten, moet dus op zoek naar alternatieve wegen en wanneer deze groene wegen voor energieproductie vruchten afwerpen, kunnen de vooruitzichten alleen maar positief zijn. In deze zin en te midden van zoveel zorgwekkende scenario's voor ons klimaat, heeft het Verenigd Koninkrijk een positief record gevestigd. Laten we eens kijken wat voor een record.

via Carbon Brief

Advertisement
Beatrice Offshore Windfarm

Beatrice Offshore Windfarm

In het derde kwartaal van 2019 hebben hernieuwbare energiebronnen eindelijk fossiele brandstoffen overtroffen als de energiebron voor huizen, bedrijven en openbare gebouwen. Een gunstige toename dus, die grotendeels te wijten is aan de offshore windparken van de Noord-Europese Natie, zoals die genaamd Beatrice, gelegen voor de noordoostkust van Schotland.

Zoals blijkt uit een analyse van de klimaatsite Carbon Brief, produceerden hernieuwbare bronnen, verkregen uit windturbines, biomassa-centrales en zonneparken, 29,5 terawattuur (TWh) elektriciteit van juli tot september 2019, vergeleken met 29,1 van de fossiele bronnen. Dit is een mijlpaal die voor het eerst is gehaald en toont zeker de effectiviteit van de maatregelen die het Verenigd Koninkrijk heeft genomen voor een steeds schonere energie.

Advertisement
Untrakdrover/Wikimedia

Untrakdrover/Wikimedia

20% van de elektriciteit van het land is namelijk afkomstig van de wind, een element dat zeker niet ontbreekt op het grote Europese eiland. Biomassa en zonnepanelen leveren daarentegen ongeveer 12 en 6% elektriciteit. Samen met de geleidelijke sluiting van kolencentrales en de drastische vermindering van het gebruik van deze bron, maken de positieve resultaten met betrekking tot hernieuwbare energiebronnen in het Verenigd Koninkrijk een einde aan alles wat van invloed kan zijn op de klimaatverandering.

En dit is precies de bedoeling: tegen 2050 zou het Verenigd Koninkrijk volgens de voorspellingen van het ministerie van Energie moeten stoppen met bijdragen aan de klimaatverandering van de planeet. De omstandigheden zijn er, het realiseren van de droom van schone en milieuvriendelijke energie dat echt haalbaar is.

Advertisement