Horrorfilms kijken levert onverwachts heel veel gezondheidsvoordelen op

door Skip

28 December 2018

Horrorfilms kijken levert onverwachts heel veel gezondheidsvoordelen op
Advertisement

Veel mensen houden niet van horrorfilms, en als ze moeten kijken, dan zitten ze strak gespannen om vervolgens op te springen wanneer de eerste bijl neerdaalt. Ze doen hun handen voor hun ogen om het bloedspoor niet te zien en ze hopen tegelijkertijd dat ze niet te hard hebben gegild.

Als jij tot deze groep mensen behoort zou je misschien je best moeten doen en je weerstand ten opzichte van dit genre overwinnen, want de wetenschap zegt dat horrorfilms kijken goed is voor je en wel om deze 7 redenen.

Advertisement
pixabay

pixabay

  • 1. Het houdt je hersens fit. Een horrorfilm kijken heeft als gevolg dat je hersenen zich meer inspannen om alle, vaak donkere en verdraaide delen van de film te ontcijferen. Enkele onderzoeken tonen aan dat de hersenen neurotransmitters aanmaken die voor een toename van hersenactiviteit zorgen en het denkvermogen uitbreidt.
  • 2. Het helpt je angst onder ogen te komen. Dit is nog eens iets anders dan pilletjes. Volgens Mathias Clasen van de Universiteit van Aarhus is "een horrorfilm kijken iets wat je vrijwillig doet en voel je je onder gecontroleerde omstandigeden veilig in vergelijking met al het gevaar in de echte wereld. Net zoals in de achtbaan, voelen bijzonder angstige mensen zich beter als ze in gezelschap horrorfilm kijken, omdat ze dan samen dezelfde ervaring kunnen delen. Als angst niet wordt genezen door horrorfilms, kunnen ze wel van pas komen bij het omgaan ermee."
Advertisement
pixabay

pixabay

  • 3. Je verbrandt er net zoveel calorieën mee als tijdens een wandeling - oftewel 200 calorieën volgens dr. Richard Mackenzie, gespecialiseerd in stofwisseling en celfysiologie aan de Westminster-universiteit. En dat gaat dan als volgt:"Met het toenemen van de hartslag krijgt het lichaam een golf adrenaline. Deze vrijgave van snelwerkende adrenaline, die is aangemaakt gedurende korte momenten van intense stress (of in dit geval angst), vermindert de eetlust, activeert de basale stofwisseling en worden er ten slotte meer calorieën verbrand."
  • 4. Het levert een bijdrage aan de versterking van het immuunsysteem. En dat niet alleen, want het lichaam wordt ook nog eens op noodsituaties voorbereid. Door horrorfilms te kijken krijg je een adrenalinestoot die het immuunsysteem aanjaagt. Dit is niet iets willekeurigs want uit een onderzoek blijkt dat mensen die het gewend zijn om horrorfilms te kijken meer witte bloedlichaampjes hebben.
imgnooz

imgnooz

  • 5. Het is goed voor je relatie. Niet alleen adrenaline maar ook nog veel meer. Als je dus een horrorfilm kijkt dan maken je hersenen ook dopamine en serotonine aan, dat zijn dezelfde stoffen die vrijkomen als je verliefd wordt.
  • 6. Het helpt bij het managen van stress. Schrikken is goed voor je humeur en je voelt je er beter door. Hoe komt dat? Neurotransmitters en hormonen die zijn aangemaakt tijdens de film, geven een bevredigend gevoel maar ook de keuze om vrijwillig iets engs of spannends te zien, zo valt te lezen in een onderzoek uit 2012. 
  • 7. Je kan er beter extreme situaties door het hoofd bieden. De visuele stimulatie van een horrorfilm dwingen je hersenen ertoe om oplossingen te bedenken voor soortgelijke akelige situaties.
Advertisement