12 gewoontes die goed zijn voor het milieu zijn die jou en de planeet redden

door Skip

10 Maart 2018

12 gewoontes die goed zijn voor het milieu zijn die jou en de planeet redden
Advertisement

De toekomst van de aarde ziet er niet zo rooskleurig uit, en de hoofdoorzaak is niet omdat wij mensen er zijn, maar de manier waarop wij gekozen hebben om te leven. Ten koste van het milieu, alsof bossen, vlakten en bergen en ijskappen niet belangrijk voor ons zijn en dat ze maar door weten wij veel wie moeten worden beheerd. Dit verhaal hebben we al heel vaak gehoord, en daar wennen we nu helaas aan. Maar wachten totdat het ergste plaats zal vinden is niet datgene wat ons nog rest. Wat kunnen we dan doen in ons eentje? Kunnen onze onbetekenende acties echt een gevolg hebben voor heel de wereld? Het antwoord is ja in beide gevallen. Het is de moeite waard iets te doen voor de wereld, al was het maar om zelf een schoon geweten te hebben, en er zijn veel dingen die we kunnen doen, heel veel.

Hier volgt een lijst van alle kleine dingen die goed zijn voor het milieu, voor onze gemoedsrust en, ach waarom niet, ook voor onze portemonnee! 

Advertisement

Neem liever een douche in plaats van een bad.

Neem liever een douche in plaats van een bad.

Geoffrey Fairchild/Flickr

Voor een bad gebruik je ongeveer 80 liter water waar je voor een douche 40 liter gebruikt (Bron: cambridge-water.co.uk). Als in een huishouden van vier mensen de gewoonte wordt opgepakt om te douchen in plaats van een bad te nemen, dan wordt de hoeveelheid water die je per dag bespaart, enorm!

Afbeelding: Makoto MORITA/Wikimedia

Advertisement

Composteren van GFT-afval

Als je op het platteland woont, maar ook als je een kleine tuin hebt, dan zou alle organische resten recyclen het ideaalste zijn. Hoe? Door ze in een ton te stoppen die geschikt is voor het maken van compost. Er zijn verschillende soorten in de handel, maar het mooie is dat je er zelf eentje thuis kan maken, op basis van een gewone plastic container.

Prik gaten in de wanden om het gas dat vrijkomt bij het composteren, te laten ontsnappen. Wat je dan overhoudt is dan prima als mest voor planten in de tuin, fruitbomen of voor bloemen in vazen!

Hergebruik toiletrollen of gebruikte rollen keukenpapier

Een ander huishoudelijk product dat weg wordt gegooid maar zich goed leent voor hergebruik, is de kartonnen rol waar toiletpapier of keukenpapier omheen zit. Er zijn namelijk echt heel veel doe-het-zelfprojecten waar je ze voor kunt gebruiken, zoals hier, dat je ze gebruikt om plantjes in te laten ontkiemen.

Gebruik stoffen boodschappentassen

Gebruik stoffen boodschappentassen

Garoa/Flickr

Als je al de gewoonte hebt om grote herbruikbare plastic tassen te gebruiken, dan is de volgende stap snel gezet. Gebruik in plaats van plastic, stoffen tassen. Ze zijn niet alleen veel schoner (je kunt ze zo vaak wassen als je wilt), je gebruikt geen plastic, dat de grootste veroorzaker is van milieuvervuiling.

Geef de voorkeur aan supermarkten die niet verspillen

Geef de voorkeur aan supermarkten die niet verspillen

tigrillagardenia/Flickr

Het aantal supermarkten dat een besparend beleid voert wat betreft overschotten en waar er minder verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, neemt toe. Als er in jouw buurt een supermarkt is waar deze etenswarendispensers aanwezig zijn, pak dan de gewoonte op om daar vaker heen te gaan. Je vermindert niet alleen de hoeveelheid karton of plastic dat wordt gebruikt voor het verpakken, maar je kunt ook precies zoveel kopen als nodig is, en verspil je geen eten!

Advertisement

Eet wat het seizoen te bieden heeft

Het is heel verkeerd om liever producten te kopen die buiten het seizoen zijn of die van heel ver moeten komen. Niet alleen is er veel meer water en enegie nodig voor de productie ervan (voor de stroomvoorziening van kassen bijvoorbeeld), maar ook de lange weg die vrachtwagens moeten afleggen dragen bij aan vervuilende gassen die in de lucht terechtkomen.

Maak er een gewoonte van om etiketten te lezen zodat je weet waar de dingen die je eet vandaan komen en kijk in de seizoenentabel om te leren wanneer moeder Natuur wat precies aanbiedt.

Ga wanneer mogelijk, voor producten die je kunt hergebruiken

Ga wanneer mogelijk, voor producten die je kunt hergebruiken

Amazon

Een luier doet er zo'n 500 jaar over om afgebroken te worden, en hetzelfde geldt ook voor maandverband. Er zijn ecologische en herbruikbare varianten van veel wegwerpproducten.

Er zijn bijvoorbeeld wasbare en ecologische luiers, net als dat er verschillende passende ecologische oplossingen zijn voor wanneer vrouwen ongesteld zijn.

Advertisement

Gebruik minder papier

Gebruik minder papier

pexels.com

Door moderne technologieën hebben we de mogelijkheid om zonder papier te kunnen en dus bomen een tweede kans te geven die anders zouden worden gebruikt voor de papierproductie. Je lievelingsbladen kun je vast ook lezen online en zijn er ebooks van al bestaande boeken die je kunt lezen op tabletachtige apparaten.

Ga op de fiets naar je werk

Ga op de fiets naar je werk

U.S. Air Force photo by Senior Airman Chad Strohmeyer

Voor de mensen die van vier wielen zijn overgestapt naar een tweewieler, zijn niet meer teruggegaan, en zij die wel moesten, die deden dat met tegenzin. Op de fiets naar je werk gaan is een nieuwe manier van leven: je krijgt een oppepper van de wetenschap dat het goed is voor jou en het milieu!

Advertisement

Gebruik natuurlijke cosmetische producten

Gebruik natuurlijke cosmetische producten

maxpixel.freegreatpicture.com

Veel huidproblemen ontstaan door de cosmetische producten die we gebruiken. Natuurlijke producten zijn veel vriendelijker voor de huid en het milieu. Ook de bekendere merken zijn begonnen met een een 'groene' lijn op te nemen.

Hergebruik plastic flessen

In enkele landen, zoals in Rusland bijvoorbeeld, is het recyclen van plastic flessen heel gewoon: kijk gewoon eens rond op internet om duizenden doe-het-zelf-ideeën te vinden die je ook samen met kinderen kunt doen om hen te laten wennen aan het idee van hergebruiken.

Advertisement

Kweek zelf je eigen groente en fruit thuis

Wist je dat het niet strikt noodzakelijk is dat je op het platteland hoeft te wonen om groent en fruit te telen? Sinds een paar jaar zijn er nieuwe technieken waarmee je verticale ruimte kunt benutten in plaats van horizontale ruimte en maken dit dus geschikt voor het telen in een stadse omgeving.

Door je eigen eten kweken in huis ontdek je weer een oude connectie met de aarde en zal je het genoegen ontdekken dat je zorg draagt voor datgene wat uiteindelijk op tafel terechtkomt.

En jullie? Wat doen jullie elke dag om je beurs en het milieu te helpen? Denk je dat deze kleine dingen die je kunt doen nuttig zijn?

Advertisement