Dakspanen op zonne-energie? Alle gebouwen kunnen nu groene energie produceren

Janine image
door Janine

02 Juni 2022

Dakspanen op zonne-energie? Alle gebouwen kunnen nu groene energie produceren
Advertisement

Fotovoltaïek, hoewel fundamenteel in de productie van elektriciteit door middel van zonne-energie, brengt duidelijke problemen met zich mee op visueel niveau. De impact van dit soort technologie blokkeert vaak vergunningen voor het bouwen van daksystemen, waaronder daken van woningen.

Toch zou het innovatieve idee van een Italiaanse ondernemer de zaken zeker kunnen veranderen en deze limiet kunnen overschrijden. We hebben het over fotovoltaïsche dakspanen. Laten we in detail bekijken wat het is, hoe ze werken en wat de voordelen zijn.

via Dyaqua

Het heeft het uiterlijk van een normale terracotta dakpan die gewoonlijk wordt gebruikt voor dakbedekking in historische centra of voor vrijstaande villa's, maar het verbergt een innovatieve verrassing in zich. Binnenin bevindt zich namelijk een zonnecel die zonne-energie kan opnemen en omzetten in elektriciteit.

Het idee, bekend als Invisible Solar, komt van een Italiaanse micro-onderneming, Dyaqua, die tot doel heeft problemen in verband met de visuele impact op te lossen en de landschapsbeperkingen te overwinnen die de installatie van fotovoltaïsche systemen tegenhouden.

Blijkbaar zou men daarom het idee hebben geconfronteerd te worden met een gemeenschappelijk dak. Het doel van de Invisible Solar is in feite om het uiterlijk van elk bouwmateriaal aan te nemen.

Maar hoe werken ze?

Advertisement
Facebook / Dyaqua Invisible Solar

Facebook / Dyaqua Invisible Solar

Fotovoltaïsche dakspanen baseren hun werking op het principe van lage moleculaire dichtheid. "Elke module is gevormd met een niet-giftige en recyclebare polymeer verbinding, die speciaal is verwerkt om de opname van fotonen te stimuleren", is te lezen op de officiële website van Dyaqua. Het oppervlak blijft ondoorzichtig voor het menselijk oog, maar transparant voor de zonnestralen, zodat licht de interne monokristallijne siliciumcellen van stroom kan voorzien.

De energie die door de dakspanen wordt geproduceerd, varieert op basis van het oppervlak dat door de tegels wordt bedekt. Eenvoudig gezegd zijn er ongeveer 134 fotovoltaïsche tegels nodig om 1 Kw/p te verkrijgen. De productie van energie is hierdoor lager dan bij normale zonnepanelen.

Het is duidelijk dat het hoge aantal benodigde dakspanen hoge kosten met zich meebrengt. Een enkele dakspaan kost namelijk tussen de 40 en 100 euro.

Wat vind je van deze ongelooflijke uitvinding?

Advertisement