De doorbraak van de vloeibare batterij, die stroom en waterstof produceert uit CO2 die in de lucht aanwezig is

Janine image
door Janine

21 Februari 2019

De doorbraak van de vloeibare batterij, die stroom en waterstof produceert uit CO2 die in de lucht aanwezig is
Advertisement

De zoektocht naar effectieve hernieuwbare energiebronnen die fossiele brandstoffen kunnen vervangen, wordt steeds dringender gezien de huidige zorgwekkende niveaus van wereldwijde vervuiling. Om deze reden zijn groepen onderzoekers over de hele wereld steeds actiever op dit gebied, dat steeds rijker wordt. Een groep wetenschappers van het National Institute of Science and Technology van Ulsan (Zuid-Korea) heeft een elektrochemisch systeem ontwikkeld dat in staat is energie en waterstof te genereren door de CO2 die in de lucht aanwezig is te absorberen.

via Science direct

Advertisement
Science direct

Science direct

Een groep Koreaanse wetenschappers van het National Institute of Science and Technology in Ulsan (Zuid-Korea) heeft in samenwerking met wetenschappers van Georgia Tech (VS) een elektrochemisch apparaat ontwikkeld dat in staat is kooldioxide te absorberen en om te zetten in elektrische en waterstofenergie. Deze technologie, die is geïnspireerd op de rol van de oceaan in de CO2-cyclus, is gestructureerd als een soort grote vloeibare batterij en de werking ervan vereist dat kooldioxide wordt geabsorbeerd en door een waterige elektrolyt wordt geleid. Hier komt een reactie tot stand die waterstof en koolzuur produceert, die door middel van een elektrochemisch proces worden gebruikt om elektriciteit en waterstofgassen te maken.

In tegenstelling tot andere apparaten, laat dit apparaat geen CO2 vrij als afvalgas als het in werking is, maar de helft van de gebruikte koolstof wordt omgezet uit de natriumbicarbonaat elektrolyt. In de voorafgaande testen werd een verrassende omzettingsefficiëntie van koolstofdioxide gelijk aan 50% waargenomen bij meer dan 1000 uur functioneren zonder enig probleem met de elektroden. Het is nog te vroeg om dit apparaat te beschouwen als een alternatief voor de huidige en meest populaire fossiele brandstoffen, maar we moeten ook in gedachten houden dat tot nu toe de opslag- en omzettingstechnieken van CO2 in energie nog bestudeerd werden.

Vanwege het lage conversiepercentage en de hoge energievereisten konden apparaten als deze niet doorbreken, maar deze nieuwe hybride cel kan continu energie en vloeibare waterstof produceren door CO2 op te lossen. De voorwaarden zijn er, het is nog afwachten of technologieën van dit type op grote schaal kunnen uitbreiden.

Advertisement