Wetenschappers verklaren waarom opgroeien met een zus het beste is dat je kan overkomen

door Skip

15 Maart 2018

Wetenschappers verklaren waarom opgroeien met een zus het beste is dat je kan overkomen
Advertisement

Opgroeien met een broer of zus (minstens een) wordt doorgaans gezien als een betere ervaring dan enig kind zijn, gewoon omdat je dan een wisselwerking hebt met leeftijdsgenoten, waardoor relaties met mensen er makkelijker op zouden moeten worden, ook in de leeftijdsfasen die erna komen. In veel onderzoeken is er gekeken naar de onderlinge relaties tussen kinderen in een familie en willen we met name ons nu concentreren op wat een zus hebben met zich meebrengt. Ook willen we kijken naar de voordelen die bij veel van deze onderzoeken zijn gezien als je een zus hebt.

via mother.ly

Advertisement

Alle redenen op een rijtje waarom een zus het beste is wat je kan overkomen in het leven

Alle redenen op een rijtje waarom een zus het beste is wat je kan overkomen in het leven

pxhere.com

Een zus leert je onafhankelijk en ambitieus te zijn.

Volgens een onderzoek van de Universiteit Ulster, uitgevoerd door psycholoog Tom Cassidy, blijken kinderen die met tenminste een zus zijn opgegroeid onafhankelijker en vastebradener te zijn dan diegenen die alleen broers hadden. "De aanwezigheid van een zus in een gezin lijkt een voortdurende impuls te zijn om het goed te willen doen en autonoom te zijn, omdat het lijkt dat meisjes een innerlijke behoefte hebben om zichzelf voortdurend te verbeteren", laat Cassidy weten.

Je wordt iemand die meer in balans is.

In hetzelfde onderzoek dat is gehouden in 2009 onder 571 personen tussen de 17 en 25 jaar, kwam naar voren dat zussen andere kinderen kunnen helpen om rustiger te zijn. De mensen die werden geïnterviewd die een zus hadden, lieten zien dat ze beter met problemen en stresssituaties om konden gaan en waren ze blijere en meer optimistische mensen.

Een sterke mentale gezondheid.

Onderzoekers van de Brigham Young University hebben in een onderzoek uit 2010 gezien dat zussen bij hun broers en zussen het gevoel van eenzaamheid, schaamtegevoelens en afstandelijkheid kunnen verminderen. "Wat we hebben uitgezocht is dat zussen een sleutelrol spelen in het bevorderen van de mentale gezondheid van anderen en dat zij vaak de familie bij elkaar houden als zij later groot zijn wanneer de ouders er niet meer zijn" licht Alex Jensen, een van de onderzoekers toe.

Advertisement
Storyblocks

Storyblocks

Door een zus krijg je meer compassie.

Uit hetzelfde onderzoek wordt ook het feit duidelijk dat je door opgroeien met een zus een aardiger en onbaatzuchtiger iemand wordt omdat dit soort mensen vaak een sociaal positievere houding hebben; de effecten van dit soort wisselwerking lijken meer voordeel te geven dan zelfs de genegenheid die ouders tonen.

Het helpt je het vermogen te verfijnen om je in anderen in te leven.

Kinderen die de kans hebben om met een zus op te groeien ontwikkelen doorgaans betere communicatieve vaardigheden dan mensen die enig kind zijn en diegenen die alleen met jongens opgroeien. Het is daarnaast ook interessant om te weten dat opgroeien met iemand van het tegengesteld geslacht een groot voordeel blijkt te zijn, vooral in de adolescentiefase, want de ander wordt dan een uitstekende informatiebron over het andere geslacht.

Je wordt er mondiger door.

Volgens Jeffrey Kluger, schrijver van een boek waarin hij zijn relatie tot zijn broers en zussen onder de loept neemt, kan een zus je veel leren over het oplossen van conflicten, empathie en hoe je voor anderen moet zorgen. Zeker als je een grotere zus hebt dan helpt dat hoe je je kunt handhaven in moeilijke discussies waar de spanningen oplopen.

Dus, ook al heb je een zus met wie je vaak in de clinch ligt, onthoud dan dat opgroeien met haar een van deze positieve uitwerkingen op jou heeft gehad. Is dat eens mazzel!

Bronnen:

https://www.telegraph.co.uk/women/mother-tongue/5089197/Having-a-sister-makes-you-happier-and-more-optimistic-say-psychologists.html
https://news.byu.edu/news/sisters-give-siblings-better-mental-health-study-shows
https://www.aarp.org/relationships/friends-family/info-12-2011/jeffrey-kluger-interview-sibling-effect-author-speaks.html

Advertisement