De grond in Kenia splijt in tweeën en de indrukwekkende beelden van de breuk die voor een nieuw continent gaat zorgen

door Skip

05 April 2018

De grond in Kenia splijt in tweeën en de indrukwekkende beelden van de breuk die voor een nieuw continent gaat zorgen
Advertisement

Als je tastbaar (maar ook een beetje beangstigend) bewijs wilde hebben van de kracht van moeder natuur en bewijs van de onophoudelijke veranderingen die planeet aarde ondergaat, dan kom je met deze beelden wel aan je trekken. Het is geen filmpje dat met de computer is gemaakt of een apocalyptische film, maar een filmpje van een gebeurtenis die echt heeft plaatsgevonden in Kenia. De aarde scheurde open waardoor er kloof ontstond van ongeveer 10 kilometer lang en 20 meter breed. Het is een duidelijk teken dat Afrika onvermijdelijk in tweeën zal worden gedeeld, ook al zal dat pas gebeuren over miljoenen jaren.

Advertisement
De grond in Kenia splijt in tweeën en de indrukwekkende beelden van de breuk die voor een nieuw continent gaat zorgen - 1

In maart 2018 heeft het naar Keniaanse begrippen onstuimig geregend dat tot instorten van huizen en onderlopen van hele buurten heeft geleid. Het meest indrukwekkende effect van dit weerfenomeen, waarbij ook enkele seismische activiteit heeft plaatsgevonden, was echter dat er een scheur in de bodem onstond die tot in de stad Mai Mahiu doorloopt en ook de belangrijke snelweg Nairobi-Narok heeft aangedaan.

Zoals de beelden duidelijk laten zien is de scene het waard om in de beste sciencefinctionfilms te passen: opgelsokte auto's beschadigde huizen, geïmproviseerde bruggen om de kloof te kunnen oversteken zodat het verkeer weer verder kan.

Advertisement
K!M/Twitter

K!M/Twitter

Zoals wetenschappers al benadrukken, worden er al tijden lang seismische activiteiten gemeten in het gebied, een aanwijzing van de enorme breuk die zich voordoet op het Afrikaanse continent. De breuk in kwestie, de East African Rift System, maakt deel uit van de Great Rift Valley, die loopt vanaf de Golf van Aden (de baai onder het Arabisch schiereiland) tot aan Zimbabwe en verdeelt de Afrikaanse plaat in twee ongelijke delen (een Somalisch deel en een Nubisch deel).

Langs de breuk wordt de aardkorst geleidelijk aan dunner, zo dun dat twee grondoppervlakken zich scheiden en er ruimte komt voor een nieuwe oceaan. In wezen zullen over miljoenen jaren Somalië, enkele delen van Kenia, van Tanzania en van Ethiopië een nieuw continent vormen.

Deze seismische activiteiten volgen is voor wetenschappers behoorlijk interessant omdat ze daardoor de verschillende fasen kunnen herkennen die zich voordoen bij deze verschijnselen in de aarde en hoe deze zich ontwikkelen. In het zuiden is de korst heel nieuw, dus is deze vrij dik en zijn de tekenen van de splitsing minder duidelijk. Naar het noorden toe, in de richting van de regio Afar, is het proces al een stuk verder gevorderd. Er zijn veel vulkanen en bevingen, nog maar eens bewijs ervan dat de lithosfeer al behoorlijk dun is en van dat punt de nieuwe oceaan zal doorkomen die definitief dit deel van het continent zal afscheiden.

Advertisement