Het zouteiland in het midden van de Dode Zee: een merkwaardige attractie die de natuurwetten trotseert

Janine image
door Janine

11 Juni 2022

Het zouteiland in het midden van de Dode Zee: een merkwaardige attractie die de natuurwetten trotseert
Advertisement

Op onze planeet zijn er talloze prachtige plekken om te bezoeken. Echte kunstwerken die Moeder Natuur besloot te maken zodat wij ervan konden genieten. De Dode Zee maakt er ongetwijfeld deel van uit.

Het is een meer, gelegen tussen Jordanië en Israël waarvan bekend is dat het het laagste punt op aarde is, aangezien het ongeveer 430 meter onder de zeespiegel ligt en wordt gekenmerkt door een zoutconcentratie die tien keer hoger is dan die van de oceaan.

Het meer ligt in een rotsachtige en onherbergzame omgeving, maar het water verbergt nog een verrassing. Ondergedompeld in de Dode Zee is er een klein en merkwaardig eiland, volledig gemaakt van zout.

Een vrij unieke attractie die talloze toeristen heeft aangetrokken die het willen fotograferen.

via National Geographic

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Op twee uur rijden van Jeruzalem is het mogelijk om de Dode Zee te zien, een unieke waterspiegel, waar vanwege de hoge zoutconcentratie geen dier- of plantensoort kan overleven, vandaar de naam "Dode Zee". Het hoge percentage zoutgehalte maakt het moeilijk om in het water te duiken en wordt in feite niet aanbevolen om schadelijke oogirritatie te voorkomen.

Er is echter een merkwaardige uitzondering. Vlakbij het strand van Ein Bokek, direct aan het meer, kun je een unieke attractie in zijn soort bewonderen. Het is een klein eilandje, dat drijft op de Dode Zee, volledig bestaande uit zout waar één enkele boom in het midden groeit.

We hebben het over het zouteiland van de Dode Zee, maar we maken meteen duidelijk dat het niet bepaald gemakkelijk is om daar te komen.

Advertisement

Om het eiland te bereiken, is het in feite noodzakelijk om in het zoutste water ter wereld te zwemmen. Er is sprake van een zoutconcentratie van 34%, op 430 meter onder zeeniveau.

Sommige dappere toeristen zijn er echter in geslaagd. Deze waaghalzen zwommen ongeveer 20 minuten vanaf het strand van Ein Bokek en trotseerden de stuwkracht van het zout dat hun armen en benen doet drijven.

Gezien de bijzonder ongunstige omstandigheden, vraagt ​​men zich af hoe het mogelijk is voor een boom om volledig omringd door zout te overleven. Het antwoord is heel eenvoudig: een man gaat elke dag naar het eiland en voedt de boom, zodat hij kan overleven.

Kende je deze bizarre attractie?

Source:

 

Advertisement