Met de warmere planeet zullen de wolken ook verdwijnen en zullen de gevolgen voor de atmosfeer enorm zijn

Janine image
door Janine

17 Maart 2019

Met de warmere planeet zullen de wolken ook verdwijnen en zullen de gevolgen voor de atmosfeer enorm zijn
Advertisement

Hoe zou een onbewolkte wereld eruit zien? Waarschijnlijk, onder alle mogelijkheden, had niemand er ooit echt aan gedacht, en nu we erover nadenken, missen we de wolken nu al. Helaas is dit het scenario dat kan optreden als de concentraties van koolstofdioxide in de lucht niet afnemen.

Maar het slechte nieuws eindigt niet bij de gedachte dat je je niet langer gezichten en dieren in het profiel van de wolken voor kunt stellen: hun verdwijning heeft andere gevolgen voor de planeet.

Advertisement
pexels

pexels

Allereerst is het belangrijk om een van de functies van de wolken te kennen: ze helpen om de atmosfeer niet te oververhitten en reflecteren tussen 4 en 7% van de zonne-energie waar ze door worden beïnvloed. In het bijzonder zijn het de stratocumuli, oftewel de wolkenbanken die boven de oceanen uitsteken, om een zeer effectief koelsysteem voor de planeet te zijn.

Nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Geoscience heeft echter een bijzondere interactie bestudeerd tussen wolken en broeikasgassen, tot nu toe onbekend: door het gedrag van wolken in mathematische modellen te reproduceren, constateerden de onderzoekers dat hoge concentraties CO2 in de lucht de verdwijning van wolken veroorzaken.

Als de hoeveelheid kooldioxide in de lucht een drievoudig niveau van de huidige bereikt, is het zeer waarschijnlijk dat wat de simulaties suggereren zal gebeuren: volgens de jaarlijkse toename van broeikasgassen staat ons dit allemaal binnen een eeuw te wachten.

Een wereld zonder wolken zou een veel warmere wereld zijn, er wordt geschat dat de opwarming door de afwezigheid van wolken 8°C hoger zou zijn dan die van broeikasgassen.

De onderzoekers wijzen erop dat de resultaten van het onderzoek gebaseerd zijn op simulaties die, hoe precies ook, een foutmarge kunnen hebben: wat niet moet worden onderschat, is echter het alarm dat wordt gevormd door de mogelijkheid dat zoiets zou kunnen gebeuren.

Source:

Advertisement