Dit bolvormige wezen is een van de grootste eencellige organismen en leeft in de diepten van de oceanen

Janine image
door Janine

09 November 2019

Dit bolvormige wezen is een van de grootste eencellige organismen en leeft in de diepten van de oceanen
Advertisement

We zijn allemaal samengesteld uit cellen: het is een concept dat we hebben geleerd sinds we naar school gingen. De meest basale noties van de biologie leren ons dat deze kleine eenheden, de kleinsten die als levend worden beschouwd, "microstructuren" zijn waaruit organismen bestaan.

Niet alle levende wezens bestaan echter uit meerdere cellen. Ook dit leren we al op jonge leeftijd: in de wereld kunnen eencellige organismen bestaan, dat wil zeggen gevormd door een enkele cel. Het spreekt voor zich dat deze wezens als zeer klein worden beschouwd, wat ze tot zichtbare micro-organismen maakt, maar in de meeste gevallen alleen onder een microscoop.

Is dit altijd zo? Niet echt, te oordelen naar het levende wezen dat je hieronder kunt zien. Het is een uniek eencellig organisme in zijn soort, juist vanwege zijn grootte. Laten we het in detail bekijken.

via Science.gov

Advertisement
Alexander Vasenin/Wikimedia

Alexander Vasenin/Wikimedia

Verborgen tussen de koralen, tot 80 meter diep in de oceanen, kan het gebeuren dat je hem tegenkomt, wat er op het eerste gezicht uitziet als vreemde cirkelvormige vlekken, vergelijkbaar met ballen. In werkelijkheid zijn het "enorme" eencellige organismen, een van de grootste bekende in de natuur.

Wat is het? Simpelweg de Valonia Ventricosa, een vrij algemeen zeewier in tropische en subtropische oceanische gebieden. Vanwege zijn bijzondere vorm wordt het ook "bubbelalg" of "zeemansoogbal" genoemd, juist omdat het aan een oogbal doet denken.

Als je dacht dat de eencellige organismen zo klein waren dat ze deze dimensies nooit zouden kunnen bereiken, zou je, kijkend naar Valonia Ventricosa, misschien de vele scholastische en biologische overtuigingen die je tot nu toe had moeten heroverwegen.

Advertisement
iNaturalist.org

iNaturalist.org

In feite is de hele "kleine bal" een enkele cel, met een glanzend uiterlijk - vergelijkbaar met glas - en kleuren met verschillende tinten groen. Desondanks zorgt de specifieke interne structuur van deze algen ervoor dat ze verschillende kernen bevatten. Dit betekent ook dat als ze worden verpletterd, de Valoniae zich kunnen vermenigvuldigen in een reeks nieuwe cirkelvormige organismen.

Ongetwijfeld een heel bijzonder organisme, dat opnieuw laat zien hoe vaak de natuur ons verbaast met ongewone en tegelijkertijd fascinerende gebeurtenissen en wezens.

iNaturalist.org

iNaturalist.org

Advertisement