Wetenschappers proberen uit te leggen waarom onze geliefde katten bedwelmd raken van kattengras

Janine image
door Janine

02 December 2019

Wetenschappers proberen uit te leggen waarom onze geliefde katten bedwelmd raken van kattengras
Advertisement

Geef je kat kattengras en zijn reactie kan euforisch zijn, heel euforisch. De liefde voor katten voor deze plant is zodanig dat de naam zeker niet toevallig is. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom katten een nogal bizarre reactie hebben als ze kattengras ruiken? Je kunt ze ongecoördineerd zien rondlopen, rollen en zichzelf op de grond wrijven alsof ze de geur volledig willen absorberen: hun gedrag is vergelijkbaar met dat van mensen wanneer ze iets te veel drinken.

via livescience.com

Advertisement

Als we het hebben over kattengras bedoelen we de Nepeta cataria, een plant die behoort tot de familie Lamiaceae - dezelfde als oregano, rozemarijn, salie en basilicum.

Wetenschappers hebben ontdekt dat de stof die verantwoordelijk is voor de euforie van katten nepetalacton wordt genoemd en wordt geproduceerd door speciale klieren in de bladeren en bloemen van kattengras. Het nepetalacton lijkt zich te binden aan de reukreceptoren in de neus van katten, wat een veranderd gedrag veroorzaakt, dat in de meeste gevallen de eigenaren doen glimlachen die hun huiskatten letterlijk gek zien worden.

Advertisement
Montrealais/Wikimedia

Montrealais/Wikimedia

Wetenschappers kunnen echter nog steeds niet zeggen hoe de stimulerende verbindingen van kattengras werken op het zenuwstelsel van katten en hoe hun hersenen worden beïnvloed door de plant. Er is waargenomen dat wanneer stoffen worden toegediend die opioïde receptoren in het centrale zenuwstelsel blokkeren, katten een veel lagere gevoeligheid voor het “magische” gras vertonen, hetgeen een betrokkenheid van deze receptoren suggereert.

Waarom kattengras onze geliefde katten in circusclowns verandert, blijft een mysterie: in de tussentijd kunnen we echter genieten van lachwekkende scènes!

En jouw katten, welke reactie hebben ze of hebben ze gehad met kattengras of een speeltje waar het in zit?

Advertisement