Als je denkt dat katten asociaal zijn, dan ben je dat waarschijnlijk zelf: dat zegt de wetenschap - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Als je denkt dat katten asociaal zijn,…
7 acties die 's morgens gedaan moeten worden waar je de hele dag plezier van zult hebben Tanden verliezen, in het niets vallen, in pyjama op kantoor verschijnen: dit is de betekenis van de meest terugkerende dromen

Als je denkt dat katten asociaal zijn, dan ben je dat waarschijnlijk zelf: dat zegt de wetenschap

Door Janine
1.246
Advertisement

Katten zijn onafhankelijke dieren die zich niet hechten. In tegenstelling tot honden zijn ze erg asociaal omdat ze geen gezelschap nodig hebben. Dit zijn de dingen die vaak over katten worden gehoord en die onvermijdelijke discussies veroorzaken met mensen die er anders over denken.

Een studie gepubliceerd over Behavioral Processes lijkt degenen die zeggen dat katten helemaal niet asociaal zijn zoals vaak wordt gedacht, gelijk te geven.

foto: maxpixel.net

Onderzoekers aan de Universiteit van Oregon bestudeerden het gedrag van een aantal katten, huiskatten en straatkatten.

Het onderzoek was georganiseerd in twee experimenten: in de eerste groep werden 46 katten - de ene helft met een baasje en de andere helft wachtend op adoptie in een asiel - in een kamer geplaatst samen met een onbekende die op de grond zat. Gedurende twee minuten moest de persoon de kat negeren, daarna kon hij het roepen en aaien als de kat het toestond. Het tweede experiment daarentegen waren alleen huiskatten, die samen met hun baasjes dezelfde ervaring hadden.

In beide gevallen, en voor zowel huis- als straatkatten, was te zien dat de dieren zeer geïnteresseerd waren in interactie met mensen, vooral wanneer ze aandacht aan hen besteden. "We hebben gezien dat katten veel meer tijd doorbrengen vlakbij mensen die om hen geven dan mensen die hen negeren", zegt Krystin R. Vitale, hoofdauteur van het onderzoek. Voor de arts was het geen verrassing, omdat in een eerdere studie al werd geconstateerd dat katten interactie met mensen prefereren, ook wanneer er eten is en er gespeeld wordt.

foto: pixabay.com

Het experiment laat zien dat wanneer we openstaan voor katten, ze bijgevolg in ons geïnteresseerd zijn. Het moet echter worden toegegeven dat de kat een bepaalde staat van alertheid handhaaft, zelfs als deze zich laat aaien: we kunnen het niet ontkennen, een keuze hebben -  blijven of weggaan - is waar katten het meest van houden.

Het meest verhelderende aspect van het experiment was het gedrag van katten die op adoptie wachtten: in vergelijking met huiskatten brachten ze veel meer tijd door in de buurt van inactieve mensen, wat een weerspiegeling zou kunnen zijn van het feit dat deze katten een nog grotere behoefte hebben aan aandacht.

Wat kunnen we leren van de studie? Dat katten meer op ons mensen lijken dan we denken: sommigen zullen zeker asociaal zijn, maar anderen kunnen niet wachten om vrienden te worden!

Source:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt