Volgens deze studie zijn katten perfect in staat om de stem van hun baasje te herkennen

Janine image
door Janine

04 April 2019

Volgens deze studie zijn katten perfect in staat om de stem van hun baasje te herkennen
Advertisement

Alle eigenaren van het huisdieren weten het: Charlie, de hond die we een tijdje geleden op straat hebben gevonden, zal altijd op ons wachten terwijl hij met zijn staart bij de voordeur kwispelt. Hetzelfde kan helaas niet worden gezegd van Fifi, de grijs-witte Europese kat die al enkele jaren bij ons woont en die, ondanks ons aandringen, geen teken van naderbij komen vertoont. Het is duidelijk, denken we: katten herkennen onze stem niet. Maar helaas is het nog veel erger!

via Springer.com

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Volgens een studie uitgevoerd door de ethologen Atsuko Saito en Kazutaka Shinozuka, herkennen katten de stem van hun baasjes perfect en kunnen ze deze onder vele anderen herkennen, maar besluiten ze om het te negeren.

Saito en Shinozuka testten 20 huiskatten. In de eerste fase van de test werden de katten geroepen door hun baasjes; in de tweede fase, om de dieren om aandacht te vragen, gebruikmakend van dezelfde woorden als de eigenaars, waren het drie onbekenden. De test toonde aan dat, hoewel de katten attenter waren toen hun baasjes spraken - wat blijkt uit de bewegingen van de kop, de staart en de oren - ze geen spier vertrokken toen ze werden geroepen door hun baasjes en onbekenden.

Advertisement
eva101/Flickr

eva101/Flickr

De onderzoekers beweren dat dit gebeurt vanwege de evolutionaire geschiedenis van katten in de laatste 10.000 jaar: in tegenstelling tot honden, die de mens heeft getemd om zichzelf een waardige hulp bij het jagen en in alle andere activiteiten te garanderen waarin hij niet alleen kon handelen, hebben katten nooit echte leringen ontvangen en zijn daarom in staat geweest om hun onafhankelijkheid van de mensheid vrijer te ontwikkelen. Dit heeft ertoe geleid dat huiskatten de stem herkennen van degenen die voor hen zorgen en hen voeden, maar alle verzoeken van mensen negeren.

Dus je huiskat hoort je echt wel als je iets tegen hem zegt (jouw stem herkent hij uit duizenden), hij heeft alleen bewust besloten je te negeren! En ook daarom hou je zoveel van hem!

Advertisement