9 plaatsen op de wereld waar inwoners bijzondere eigenschappen met elkaar delen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
9 plaatsen op de wereld waar inwoners…
Hoe kunnen vogels zich oriënteren wanneer zij migreren? Twee onderzoeken laten zien hoe Blijven liggen slapen nadat de wekker is gegaan is een teken van intelligentie zeggen wetenschappers

9 plaatsen op de wereld waar inwoners bijzondere eigenschappen met elkaar delen

Door Skip Tromp de Haas
2.439
Advertisement

Wanneer je op reis gaat dan moet je er rekening mee houden dat je mooie plekken zult gaan ontdekken en dat deze plekken helemaal anders zijn dan waar we zelf wonen, dat je dan in contact komt met mensen en hun werelden die leven volgens regels die wij niet kennen. Laten we een extreem voorbeeld erbij pakken van de nomadische stammen in Mongolië, of bijvoorbeeld de afgelegen Inuit...
In dit artikel zal je kennis maken met nieuwe plekken waar mensen iets met elkaar delen dat nog veel specialer is dan afgelegen oorden die echter wel op een bepaalde manier bekend zijn. 

1. Een themapark waar alleen kleine mensen wonen

foto: mtnsh.com

Dit park bevindt zich in de bburt van Kunming China en wordt bewoond door mensen die dwerggroei hebben en bezoekers vermaken met allerlei shows.

foto: mtnsh.com
Advertisement

Veel mensen denken dat dit een plaats is waar deze mensen worden uitgebuit en en dat zij belachelijk worden gemaakt om wat zij hebben, maar anderen denken dat ze hier de kans hebben op een baan, iets dat heel moeilijk gaat in andere delen van het land.

2. De meest gelukkige mensen ter wereld

Un post condiviso da Bruce Parry (@bruceparry.tawai) in data:

De Pirahã (zij noemen zichzelf Hi'aiti'ihi) is een volk in het Amazoneregenwoud dat logischerwijs erg leunt op overlevingstechnieken, maar dat zich tegelijkertijd laat kenmerken door een bijzonder simpele innerlijke orde. Je moet weten dat zij, buiten enkele andere bijzonderheden, niet leven volgens om het even welke sociale hiërarchie en dat zij alleen onderscheid maken tussen volwassenen, broers zussen en kinderen, dingen onderscheiden door 'een paar' en 'veel' dingen, slapen wanneer zij dat willen gedurende 20 minuten en dat zij geen kalenders gebruiken.

Het is een primitieve gemeenschap, waar mensen, volgens hen die met deze mensen contact hebben gehad, altijd gelukkig zijn.

Advertisement

3. Icaria, het eiland van de mensen die de honderd zijn gepasseerd

foto: Edition.cnn

Dit is een Grieks eiland waar een derde van de bevolking ruim ouder dan 90 wordt; dit percentage maakt het tot een van de plekken met inwoners die het langst leven ter wereld.

De man die je op de foto ziet was Stamatis Moraitis die werd geboren in Icaria. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten als jongeman en bleef daar tot zijn 66ste toen artsen hem zeiden dat hij een tumor had en dat hij ongeveer nog negen maanden te leven had. Het was 1976 toen hij besloot om terug naar huis te keren om daar te sterven. Er gong echter 36 jaar voorbij voordat zijn moment gekomen was: hij stierf in de leeftijd van 102 jaar oud, net als veel van de andere eilandbewoners.

Advertisement

4. De tweelingen in Cândido Godói - Brazilië

foto: g1.globo.com

Deze stad in het zuiden van Brazilië staat bekend om het hoge percentage aan tweelingen dat er geboren wordt in een gemeenschap die qua bevolking homogeen is en van Duitsers afstamt en goeddeels afkomstig is uit een deel van Duitsland - Hunsrück - waar, op een zelfde manier, ook een hoger percentage tweelingen wordt geboren dan gemiddeld.

In de bewoonde nederzetting Linha São Pedro bijvoorbeeld zijn er ruim 80 gezinnen die 44 tweelingen op de wereld hebben gezet.

Advertisement

5. De Vadoma

De leden van deze stam leven in het zuiden van Zimbabwe en een minderheid van hen lijdt aan ectrodactylie, een genetisch bepaalde aandoening die maakt dat vingers niet goed ontwikkelen. De wetten die deze mensen beletten om met iemand van buiten te trouwen hebben ervoor gezorgd dat deze mutatie van het chromosoom dat bepalend is voor deze aandoening, op buitengewone wijze kon verspreiden vergeleken met de aantallen die bij andere bevolkingsgroepen worden geregistreerd.

Mensen met ectrodactylie worden echter op geen enkele manier gediscrimineerd.

foto: Pikabu

6. De Amish

Sinds de 17e eeuw wonen de Amish in de Verenigde Staten en brengen zij gemiddeld zeven kinderen per gezin op de weredl. Zij onderscheiden zich door een eenvoudige levensstijl die diep geschoeid is op geloof en moderniteiten in het algemeen verwerpt. De Amish maken bijvoorbeeld geen gebruik van elektriciteit, auto's, telefoons of huishoudelijke apparaten; zij richten zich voornamelijk op landbouw en ambachten en hebben alleen sporadisch contact met de geciviliseerde buitenwereld

De Rumspringa-periode

Als pubers tegen de 15 begint voor tieners een periode waarin zij vrij zijn om contact te maken met leeftijdsgenoten die niet Amish zijn en dingen kunnen ervaren als het dragen van moderne kleding, alcohol drinken, en dansen gaan. Dit heeft als doel om degenen die ervoor kiezen om terug te keren naar huis, doorgaans 80 to 90% van hen, dat doen en er zeker van zijn dat ze voor altijd volgens strakke principes willen naleven waarop het leven van leden in deze gemeenschap is gebaseerd.

7. Kunstkolonie Arden - Delaware

Het dorp Arden werd gesticht in 1900 door architect Will Price en beeldhouwer Frank Stephens. De insteek was om een gemeenschap te creëeren gebaseerd op de ideologie waar er alleen belasting over de waarde van de grond die je bezit wordt geheven. In deze gemeenschap konden mensen een rustig bestaan leiden en verkopen wat zij met hun handen maakten.

Het dorp is nu nog steeds onderhevig aan het belastingstelsel dat door Henry George is bedacht dat door de twee vrienden is overgenomen. De plaats is tot op heden een bestemming van kunstenaars en de plaats van belangrijke ambachtsmarkten.

8. Buurt de Hogeweyk

foto: lemonde.fr

In deze buurt in Weesp wonen mensen met ouderdomsdementie. In plaats van een verpleeghuis ziet dit eruit als een gewoon dorp.

Het al dan niet medische personeel draagt geen uniformen. Hier kunnen ouderen hun laatste jaren leven zonder stress.

foto: lemonde.fr

9. Finca Bellavista - De gemeenschap van boohutten

Dit is Costa Rica in een een ecodorp dat mensen met dezelfde kijk op het leven besloten hebben dit hun 'huis' te noemen.

Een aantal mensen leven hier permanent en leven van landbouw en leven op zo'n manier dat ze geen impact maken op het milieu. Anderen verhuren hun huizen aan toeristen.

Je kan je verplaatsen met kabelbanen, maar je hebt altijd Wi-Fi!

En? Van welk van bovenstaande plaatsen ben je het meest onder de indruk?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt