Een nieuw onderzoek laat zien dat elektrische handdrogers bacteriën uit de WC opzuigen die dan vervolgens... op jou terecht komen

door Skip

20 April 2018

Een nieuw onderzoek laat zien dat elektrische handdrogers bacteriën uit de WC opzuigen die dan vervolgens... op jou terecht komen
Advertisement

Wanneer we van toiletten op openbare plaatsen gebruikmaken dan letten we er erg goed op dat we ons houden aan hygiëneregels die gelden voor plekken waar veel mensen komen. Het 'schoonmaakritueel' eindigt met het wassen van handen en dat je deze droogt door middel van een elektrische handdroger. Maar als we nou eens zouden zeggen dat je met deze laatste actie alle pogingen verpest om geen bacteriën op je te krijgen? Dat blijkt uit een onderzoek waarbij er is gekeken naar hoeveel bacteriën dat zijn en hoeveel bacteriën die drogers uitblazen.

Advertisement

Een handdroger gebruiken? 't Is net alsof je een bad met bacteriën neemt.

Een handdroger gebruiken? 't Is net alsof je een bad met bacteriën neemt.

Dwight Burdette/Wikimedia

Handdrogers zuigen de lucht op in openbare toiletten om deze dan weer uit te blazen zodra deze apparaten worden geactiveerd, met name op degene die dit apparaat bedient. Dit is geen nieuwe informatie want vorige onderzoeken hebben dit gegeven al aangetoond, maar kwamen er toen twijfelachtige verbanden naar voren met de bedrijven die droogdoeken produceren en maakte dat de resultaten niet geloofwaardig.

Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Connecticut ligt niet alleen in lijn met de voorgaande conclusies, maar worden er ook nog een paar andere bijzonderheden aan toegevoegd. Naar het schijnt is het zo dat ook als handdrogers op de laagste stand worden gebruikt, dat de persoon die hem gebruikt en de mensen in de omgeving daarvan, net zoveel bacteriën over zich heenkrijgen. Ook werd duidelijk dat bacteriën in de WC terechtkomen op de persoon via de handdroger. Als er volgens het onderzoek, geen deksel zit op het toilet, dan worden bacteriën omhooggestuwd in de lucht door de waterdraaikolk die ontstaat bij het doorspoelen. Als de handdroger dan aan wordt gezet dan wordt de lucht op het toilet opgezogen, verwarmd en samen met de bacteriën uit de WC op de handen van gebruikers wordt geblazen.

Het aantal bacteriën was ook hoog wanneer de droger 30 seconden werd gebruikt op een afstand van 30 centimeter. Het is dus voor te stellen dat, wat zich ophoopt op handen wanneer deze dicht op het rooster worden gehouden.

De auteurs van het onderzoek zeggen er echter wel graag bij dat er geen paniek moet zijn, en dat het niet nodig is niet handdrogers te gebruiken, of erger nog, handen niet wassen. Maar de gebleken resultaten zouden niet mogen worden genegeerd door diegenen die zijn belast met veiligheid en openbare hygiëne.

Sources:

Advertisement