2 slapeloze nachten zijn genoeg om jezelf een aantal jaren ouder te voelen, nu zegt zelfs de wetenschap dat
We weten allemaal hoe essentieel het is om goed en lang te slapen om ons fit en actief te voelen. Dit is een gemeenplaats die echter wordt ondersteund door de woorden van artsen en specialisten over de hele wereld.
Nu suggereert nieuw onderzoek dat de kwaliteit van onze slaap ook verband houdt met hoe jong we ons voelen. Om ons minder oud te voelen, moeten we dus onze nachtrust beschermen: laten we eens kijken waarom.
De basisprincipes van slaap en welzijn
Pexels
Slecht en weinig slapen is een risicofactor voor veel lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, maar het lijkt ook onze perceptie van onszelf te beïnvloeden. Volgens een studie gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B kan een gebrek aan slaap ervoor zorgen dat we ons moe en energieloos voelen.
Deze sensaties beïnvloeden op hun beurt onze motivatie en ons vermogen om zowel fysiek als sociaal actief te blijven. In beide gevallen zijn dit factoren die bijdragen aan onze perceptie als jonge mensen.
Vanuit dit gezichtspunt heeft de perceptie van jezelf als “jong” op zichzelf geen betrekking op een demografisch feit, maar eerder op een mentale en fysieke toestand die ertoe leidt dat je je energieker en actiever voelt. Kortom, je jong voelen heeft tastbare voordelen voor de mentale en fysieke gezondheid, je oud voelen doet het tegenovergestelde.
De eerste studie: verband tussen slaap en leeftijdsbeleving
Unsplash
In het bijzonder voerden de onderzoekers twee studies uit naar slaap en het subjectieve gevoel van ouder worden.
Het eerste onderzoek werd uitgevoerd onder 429 mensen uit verschillende leeftijdsgroepen, met als doel een verband te ontdekken tussen de kwaliteit van de slaap en de perceptie van leeftijd. Balter en Axelsson, de twee onderzoekers, ontdekten dat mensen zich voor elke nacht onvoldoende slaap ongeveer drie maanden ouder voelden.
Omgekeerd voelden mensen zich na een maand goed slapen tot zes jaar jonger. En de reden is heel eenvoudig.
Zoals Leonie Balter uitlegt, is slaap essentieel voor het functioneren van de hersenen en voor het algemene welzijn van het organisme.
Bovendien draagt goed slapen er, zoals uit dit eerste onderzoek naar voren komt, ook toe bij dat men zichzelf jonger of ouder ervaart, waardoor het ook het psychologische welzijn van de persoon beïnvloedt.
De tweede studie: de impact van slaapgebrek
Pexels
In het tweede onderzoek, uitgevoerd door Balter en Axelsson, werden 186 deelnemers gedurende twee nachten aan slaapgebrek onderworpen. Door niet meer dan vier uur per nacht te kunnen slapen, ervoeren de proefpersonen een toename van hun perceptie van ouder worden.
Twee nachten slaapgebrek waren genoeg om de deelnemers zich gemiddeld vier jaar ouder te laten voelen. Nu zijn een paar nachten slaap voldoende om dit hiaat in zelfperceptie te herstellen, maar onderzoekers bevestigen dat een goede nachtrust op dagelijkse basis essentieel is voor significante en langdurige effecten.
Tegelijkertijd ervaren degenen die 's ochtends vroeg opstaan de waargenomen veroudering sterker dan degenen die 's ochtends langer slapen.
Uiteindelijk lijkt het er daarom op dat slaap een fundamentele rol speelt in het algemene welzijn van ons organisme, zowel fysiek als mentaal. Bovendien kan een goede nachtrust ervoor zorgen dat we ons jonger voelen en meer energie hebben. Uiteindelijk kan niet worden gezegd dat de uitkomst van het onderzoek heel verrassend is: alleen is het nu veel lastiger om rechtvaardigingen te vinden voor het weinig of slecht slapen.