Een voormalig luchtvaarttechnicus stopt met zijn baan en reist de wereld rond en dat levert een waanzinnig mooi reisdagboek op - Curioctopus.nl
x
Een voormalig luchtvaarttechnicus stopt…
18 situaties waarin ontwerpers zichzelf hebben overtroffen Deze tattoo voor mensen met diabetes verandert van kleur op basis van de glucosewaarden in het bloed

Een voormalig luchtvaarttechnicus stopt met zijn baan en reist de wereld rond en dat levert een waanzinnig mooi reisdagboek op

07 Mei 2018 • Door Skip
4.348
Advertisement

Wanneer je reist is het bijhouden van een reisdagboekje een manier om gedachten, ideeën en ervaringen op te schrijven die je later kunt teruglezen. Doorgaans is het dagboek een kleine agenda waar je alles heel snel in opschrijft, zonder al te veel te letten op de vorm. Maar José Naranja houdt niet alleen zijn dagboek dagelijks bij, maar besteedt bijzonder veel aandacht aan de details. Zijn reisdagboeken nemen meer de vorm aan van manuscripten, van kunstwerken die tot in de kleinste details zijn verzorgd, waarvan het bijna niet te geloven is dat deze met de hand zijn geschreven en getekend. Naranja heeft vele jaren als luchtvaarttechnicus gewerkt maar heeft daarna besloten om zijn leven volledig te wijden aan reizen en aan kunst. En als je ziet hoe mooi het resultaat is, kunnen we niets anders dan content ermee zijn!       

José Naranja schrijft alles, maar dan ook alles op in zijn reisdagboeken: gedachten, plaatjes, toekomstplannen en een aantal notities over de geschiedenis van de plek die hij bezoekt.

Zoals Naranja het zelf zegt is "elke pagina een liefdesbrief aan het dagboek". Liefde is het gevoel dat bij hem is wanneer hij pagina na pagina vult.

Advertisement

Hij reist veel in zijn leven en zijn schriften volschrijven is een manier om de herinneringen geordend te houden.

Advertisement

Door te schrijven sla je ideeën op, een beetje zoals dat gebeurt bij de aantekeningen die je maakt tijdens de les op school.

Advertisement

Voor het vullen van de pagina's gebruikt hij een grote verscheidenheid aan pennen, kroontjespennen, potloden en aquarelkleuren.

Advertisement

Tijdens zijn reizen doodt hij de tijd door ook bordspelen te tekenen.

Mensen die van netheid en orde houden krijgen alleen al bij het zien van deze schriften een fijn gevoel.

Naranja begon zijn reizen bij te houden in de beroemde Moleskine-boekjes van 9 bij 14 cm.

Daarna is hij die boekjes echter zelf gaan maken. Zo begint, zo zegt hij het zelf, de liefdesverklaring al bij het maken van het dagboek waar hij in gaat schrijven.

"Het dagboek dat je met je eigen handen hebt gemaakt geeft je een voldoening die je bij andere dagboeken niet krijgt" zegt Naranja.

In zijn dagboeken staan niet alleen zijn woorden, zijn tekeningen. Er staat een deel van José Naranja zelf in.

De hoeveelheid aan dingen die er op elke pagina staan geeft te denken hoeveel details de ogen van José waarnemen op de plaatsen die hij bezoekt.

Het is bijna een obsessie voor details die deze dagboeken tot kunstwerken maken.

Tags: ReizenArtiestenKunst
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt