Een kunstenaar maakt het eerste onzichtbare beeld: het werd op een veiling verkocht voor 15.000 euro - Curioctopus.nl
x
Een kunstenaar maakt het eerste onzichtbare…
Deze vrouw heeft een man, twee vrienden en een minnaar: 17 foto's die een seconde voor de ramp zijn genomen, in staat om ons met ingehouden adem achter te laten

Een kunstenaar maakt het eerste onzichtbare beeld: het werd op een veiling verkocht voor 15.000 euro

04 Juni 2021 • Door Janine
4.424
Advertisement

De kunst van tegenwoordig is niet langer wat we in de geschiedenisboeken hebben bestudeerd: in de loop van de tijd zijn we afgestapt van het concept van “mooi” om in plaats daarvan het dagelijks leven te omarmen. Dat beweerde Duchamp: elk gemeenschappelijk gebruiksvoorwerp kan kunst worden. Het is het concept dat ten grondslag ligt aan ready made, een term die op artistiek gebied wordt gebruikt om een ​​object te identificeren dat zijn utilitaire functie heeft verloren en in plaats daarvan een artistieke functie krijgt: een titel, een datum, een inscriptie worden toegevoegd, een idee wordt toegeschreven en dat object wordt een kunstwerk. De Italiaanse kunstenaar Salvatore Garau lijkt veel verder te zijn gegaan: hij maakte het eerste onzichtbare of immateriële werk, en dit werd op een veiling verkocht voor 15.000 euro.

Zou je bereid zijn om “niets” te kopen? En hoeveel zou je ervoor willen betalen? Blijkbaar is iemand bereid geweest om zelfs een aanzienlijk bedrag te betalen voor een werk dat niet te zien is, maar dat een idee verbergt. In feite had de koper geen twijfels over de artistieke waarde van het werk. De kunstenaar verklaarde: "Het succesvolle resultaat van de veiling getuigt van een onweerlegbaar feit: de leegte is niets anders dan een ruimte vol energie, en zelfs als we hem leegmaken en er blijft niets over, volgens het onzekerheidsprincipe van Heisenberg dat niets een gewicht heeft. Het heeft een energie die condenseert en in deeltjes verandert, kortom in ons! Wanneer ik besluit een immateriële sculptuur in een bepaalde ruimte “tentoon te stellen”, zal die ruimte een bepaalde hoeveelheid en dichtheid van gedachten op een precies punt concentreren, waardoor een sculptuur ontstaat die alleen al uit mijn titel de meest uiteenlopende vormen zal aannemen. Geven we immers geen vorm aan een God die we nog nooit hebben gezien?"

Het beeld is getiteld "Io sono” en werd verkocht op een veiling georganiseerd door Art-Rite, een van de weinige Italiaanse veilinghuizen die tentoonstellingen beheren die gewijd zijn aan hedendaagse kunst. De startprijs was 6.000 euro, maar het onzichtbare beeld werd verkocht voor 12.000 euro, wat 15.000 wordt met veilingrechten. Wat heeft de koper in handen? Niets, alleen een garantiecertificaat, dat getuigt van de archivering van het werk en dat het enige visuele element in de catalogus vertegenwoordigt. Het is precies in de catalogus dat, zoals meestal gebeurt, niet het beeld van een tastbaar werk wordt gevonden, maar een volledig witte ruimte. De verkoop van deze immateriële sculptuur - het eerste werk dat als “onzichtbare kunst” wordt bestempeld - lijkt een nieuw kunstbegrip te herdefiniëren, dat samenvalt met een idee dat niet noodzakelijkerwijs tot een object hoeft te materialiseren.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt