7 dingen waarvan je nooit zou hebben gedacht dat die door vrouwen zouden zijn uitgevonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 dingen waarvan je nooit zou hebben…
Bewegen werkt als een volwaardig medicijn voor ruim 22 chronische ziekten waaronder Alzheimer en diabetes type 2 Er is een filter ontwikkeld van grafeen dat zeewater kan ontzilten en dit drinkbaar kan maken

7 dingen waarvan je nooit zou hebben gedacht dat die door vrouwen zouden zijn uitgevonden

Door Skip Tromp de Haas
1.926
Advertisement

Jaren lang zijn veel taken strikt bij mannen of bij vrouwen blijven horen, en wanneer het gebeurde dat een man of vrouw begon aan dingen die hoorden bij het andere geslacht, werd afkeurend naar gekeken. Maar dat we vandaag in de regen kunnen autorijden of een beroemd bordspel kunnen spelen, komt toch doordat enkele vrouwen de moed hebben gehad om hun interesse te laten blijken voor iets wat niet zuiver vrouwelijk is.

Ruitenwissers

In 1900, toen auto's al niet meer zo zeldzaam waren, hadden zij toch nog geen systeem waarmee vooruiten konden worden schoongemaakt wanneer het regende of sneeuwde. Voordat ruitenwissers werden uitgevonden moest de bestuurder elke keer uitstappen om de ruiten schoon te maken. Mary Anderson, Amerikaanse veehouder en wijnbouwer, kwam op het idee om auto's met houten stokjes met rubber die konden worden bediend middels een hendeltje. Ze diende het patent in dat meteen populair werd, echter verdiende zij er geen cent aan. 

De pedaalemmer

Wanneer je geen pedaal hebt zitten op je vuilnisemmer dan weet je pas hoe handig zo'n ding is. Lillian Gilbreth, die ook de elektrische mixer had uitgevonden, had het idee om deze pedalen in vuilnisbakken te verwerken. Door haar interesse in techniek en haar patenten werd zij de eerste vrouw die werd toegelaten tot de Nationale Ingenieursacademie van de V.S.

Advertisement

Het Geheime Communicatiesysteem

Hedy Lamarr, die een opleiding volgde tot ingenieur en daarna actrice werd, en muzikant George Antheil vonden het radiozendsysteem uit dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk maakte om signalen te versturen naar Amerikaanse torpedo-onderzeeërs, zonder dat deze signalen werden onderschept door de nazi's. Het systeem werd daarna gebruikt voor de communicatie voor mobiele telefoons.

De cirkelzaag

foto: pixabay.com

Tabitha Babbitt maakte deel uit van de Shakers-sekte; zij geloofden dat Christus een tweede keer zou verschijnen. Zij was de uitvinder van de cirkelzaag, een idee dat in haar opkwam toen ze mannen veel energie zag verspillen met weinig efficiënte werktuigen. Zij kon het patent echter niet op haar naam zetten vanwege haar geloofsovertuiging. 

Papieren zakken

Margaret Knight was een medewerkster bij een grote papierproducent. Zij bedacht de machine die automatisch zakken maakte met een platte bodem, maar was het Charles Annan die het idee zich toe-eigende en het octrooi indiende. Tijdens het proces verdedigden zijn advocaten hem door te zeggen dat het onmogelijk kon zijn dat een vrouw zulke ingevingen kon hebben vanwege de onbekendheid met mechanica. Knight verdedigde zich echter, en toonde ontwerpen en aantekeningen, waardoor ze de zaak won in 1871. Na dit patent volgden er nog honderd.

Advertisement

Huis op zonne-energie

foto: pixabay.com

In 1950 verscheen een van de eerste projecten van een huis dat volledig werd aangedreven door zonne-energie. Maria Telkes en Eleanor Raymond. Het idee om natriumsulfide te gebruiken voor het behoud van energie zodat het huis ook operationeel kon blijven tijdens bewolkte dagen, werd vooral aan Telkes toegeschreven. Dankzij deze twee vrouwen kwam er meer aandacht voor zonne-energie in de wetenschappelijke wereld, totdat dit gemeengoed werd tegenwoordig.

Monopoly

Niet iedereen weet dat er voor het beroemde spel Monopoly behoorlijk wat inspiratie is gehaald uit het spel Landlord's Game, dat is uitgevonden door Elizabeth Magie. Toen de Parker Brothers Monopoly op de markt bracht gaf hij aan haar zelfs geen cent voor de auteursrechten, alleen een beloning van 500 dollar. Tenslotte doet het beroemde spel het 'moraal' van het oorspronkelijke spel aan, dat was bedacht met de insteek tegen monopolistische opvattingen in te gaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt