Het verhaal van Josephine Cochrane, de vrouw die de eerste de automatische vaatwasser uitvond

Janine image
door Janine

17 September 2021

Het verhaal van Josephine Cochrane, de vrouw die de eerste de automatische vaatwasser uitvond
Advertisement

Heb je er ooit over nagedacht ​​wie al die alledaagse voorwerpen heeft uitgevonden en hoe de wereld eruitzag voordat ze verschenen? We hebben het over al die eenvoudige maar ingenieuze hulpmiddelen, machines en huishoudelijke apparaten die ons tegenwoordig essentieel lijken en ons helpen om klusjes uit te voeren die anders behoorlijk omslachtig zouden zijn.

Laten we als voorbeeld de vaatwasser nemen. We weten allemaal hoe het eruit ziet en hoe het werkt, veel mensen hebben er een in huis, maar het bedenken en bouwen van een machine die de afwas voor ons deed was een van die ondernemingen die geschiedenis heeft geschreven, samen met de geniale geest die het leven heeft gegeven. Misschien weten maar weinigen dat achter het beruchte huishoudelijke apparaat het idee schuilgaat van een rijke en ingenieuze vrouw, die in 1886 haar “schepsel” uitvond.

via Thoughtco

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Haar naam was Josephine Cochrane, en ze werd geboren in Ohio in 1839, afstammend van een familie die, voor uitvindingen, een sterke en bijzondere neiging had. Haar grootvader had in feite een patent verkregen op de stoomboot, en daarom waren de aannames voor Josephine om wereldberoemd te worden aanwezig.

Welgesteld en een liefhebster van diners met veel gasten, had Josephine een bediende en, zelfs als ze niet zelf de afwas deed, intuïtie. Ze voelde de behoefte om een ​​manier te bedenken om haar kostbare borden en schalen supersnel af te wassen zonder dat ze kapot gingen. Uitgaande van deze veronderstelling werd haar verlangen een obsessie, zozeer zelfs dat ze begon te werken aan het ontwerpen van haar revolutionaire machine.

Advertisement
Universal appliance and kitchen center

Universal appliance and kitchen center

"Als niemand het doet, doe ik het zelf" is Josephine's zin die geschiedenis heeft geschreven, een duidelijke getuigenis van haar vastberadenheid. Nadat ze de borden had opgemeten, bouwde ze compartimenten die erin pasten, evenals kopjes, schalen of schotels. Deze compartimenten werden in een soort wiel geplaatst dat op zijn beurt in een koperen ketel zat. Dankzij een motor draaide dit apparaat, terwijl speciale pompen heet water en zeep van de bodem gooiden. Hoewel “prehistorisch” en rudimentair vergeleken met wat we nu kennen, was de vaatwasser geboren.

Onnodig te zeggen dat haar uitvinding een enorme sensatie veroorzaakte, niet alleen onder Cochrane's naaste kennissen, maar ook nationaal en vervolgens wereldwijd. Zozeer zelfs dat Josephine al snel bestellingen van restaurants en hotels begon te ontvangen en, toen haar project eenmaal gepatenteerd was, ging de vaatwasser in productie, dankzij haar bedrijf, dat later KitchenAid werd.

Shelby County Historical Society

Shelby County Historical Society

Onder prijzen, waarderingen en erkenningen wordt Josephine algemeen beschouwd als de uitvinder van de vaatwasser, hoewel het gezegd moet worden dat er vóór haar iemand was die al aan een vergelijkbare machine had gedacht. Joel Houghton bijvoorbeeld patenteerde in 1850 een houten apparaat met een met de hand gedraaid wiel, dat later in 1860 nieuw leven werd ingeblazen door L.A. Alexander met een versnellingsmechanisme. Geen van deze machines bleek echter zo effectief - laat staan ​​automatisch - bij het afwassen zoals die van Cochrane.

Piotrus/Wikimedia

Piotrus/Wikimedia

De verspreiding van de vaatwasser in particuliere woningen begon pas in de jaren ’50: daarvoor was het een "luxe" gereserveerd voor restaurants en hotels. Kende je de geschiedenis van dit apparaat en de vrouw die het heeft uitgevonden?

Advertisement